Data: 2012-10-10 09:34:57
Temat: Re: Zacierki
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5072ba1b$0$26682$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2012-10-08 08:26, Zbyszek Zarzycki pisze:
>> Jak się robi zacierki?
>> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>> Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni
>> cholery w ten sposób się nie udaje.
>
> Ja kiedyś u koleżanki podpatrzyłam i sama też tak parę razy zrobiłam -
> bardzo twarde ciasto schłodzić w lodówce, a potem ścierać na tarce na
> grubych oczkach wprost do zupy.
zrobiłyście mi smaka, wobec tego będzie gulyas z zacierkami z razowej mąki.
Howgh!
pozdr
Stefan
PS. Często robię takiego gniota twardego z jajka ikaszy mannej (ile
zabierze, na takiego super twardego) i scieram do rosołu na grubej tarce.
|