« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-10-14 20:45:30
Temat: Re: Zacierki
>> Połowa opakowania stoi w szafce do dziś.
>
> Wysyp jakimś ptakom, one tak krótko żyją, że nie zdążą zachorować.
>
Mąki nie zjedzą, ale ze złej mąki w zeszłym roku piekłam coś gawronom.
Podziękowały na końcu.
Z kukurydzianej nie mam pszekonania, klapnie, można dodawać tylko małe
ilości, nie hce mi się na razie, może jak pszyjdą mrozy.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-10-17 13:56:55
Temat: Re: ZacierkiW dniu poniedziałek, 8 października 2012 08:26:51 UTC+2 użytkownik Zbyszek Zarzycki
napisał:
> Jak się robi zacierki?
>
> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>
> Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni cholery w
ten sposób się nie udaje.
>
Wygląda że zacierki to już będą tylko z nazwy.
Kolejna tajemnica przodków została skutecznie ukryta.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-10-17 16:53:15
Temat: Re: ZacierkiW dniu 2012-10-17 15:56, Zbyszek Zarzycki pisze:
> W dniu poniedziałek, 8 października 2012 08:26:51 UTC+2 użytkownik Zbyszek Zarzycki
napisał:
>> Jak się robi zacierki?
>>
>> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>>
>> Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni cholery
w ten sposób się nie udaje.
>>
> Wygląda że zacierki to już będą tylko z nazwy.
> Kolejna tajemnica przodków została skutecznie ukryta.
Jajo w końcu dodałeś?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-10-17 16:59:10
Temat: Re: ZacierkiDnia Mon, 8 Oct 2012 04:56:42 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Aczkolwiek składniki są dwa (woda i mąka).
> Może mąka powinna być inna niż pszenna? Tylko żeby smak się nie zmienił.
Składniki na zacierki to jajo i mąka - BEZ wody. Jajo ma dosyć wody.
Dlatego Ci się nie udają.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-10-17 17:06:43
Temat: Re: ZacierkiDnia 2012-10-17 18:53, obywatel medea uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-10-17 15:56, Zbyszek Zarzycki pisze:
>> W dniu poniedziałek, 8 października 2012 08:26:51 UTC+2 użytkownik
>> Zbyszek Zarzycki napisał:
>>> Jak się robi zacierki?
>>>
>>> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>>>
>>> Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a
>>> mi ni cholery w ten sposób się nie udaje.
>>>
>> Wygląda że zacierki to już będą tylko z nazwy.
>> Kolejna tajemnica przodków została skutecznie ukryta.
>
> Jajo w końcu dodałeś?
A jakże to tak? Zacierki przestaną być legendą
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2012-10-18 08:27:15
Temat: Re: ZacierkiW dniu środa, 17 października 2012 18:53:16 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> W dniu 2012-10-17 15:56, Zbyszek Zarzycki pisze:
>
> > W dniu poniedziałek, 8 października 2012 08:26:51 UTC+2 użytkownik Zbyszek
Zarzycki napisał:
>
> >> Jak się robi zacierki?
>
> >>
>
> >> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>
> >>
>
> >> Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni
cholery w ten sposób się nie udaje.
>
> >>
>
> > Wygląda że zacierki to już będą tylko z nazwy.
>
> > Kolejna tajemnica przodków została skutecznie ukryta.
>
>
>
> Jajo w końcu dodałeś?
>
Kiedyś dodałem i już tego nie zrobię.
Nie dało to możliwości zacierania, a na dokładkę można by było ich używać zamiast
śrutu (raczej breneki).
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2012-10-18 14:46:05
Temat: Re: ZacierkiDnia Thu, 18 Oct 2012 01:27:15 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Kiedyś dodałem i już tego nie zrobię.
> Nie dało to możliwości zacierania, a na dokładkę można by było ich używać zamiast
śrutu (raczej breneki).
Bo dałeś za dużo mąki, ot co.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2012-10-19 09:15:20
Temat: Re: ZacierkiW dniu czwartek, 18 października 2012 16:46:15 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Thu, 18 Oct 2012 01:27:15 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
>
>
>
> > Kiedyś dodałem i już tego nie zrobię.
>
> > Nie dało to możliwości zacierania, a na dokładkę można by było ich używać zamiast
śrutu (raczej breneki).
>
>
>
> Bo dałeś za dużo mąki, ot co.
>
Oczywiście możesz mieć rację, ale
bez jaja są znakomite smakowo i o właściwej konsystencji, a składają się z mąki i
wody. Te z jajem w czasie lepienia miały zapewne podobną konsystencję.
Jakie powinny być proporcje mąki i wody na jedno jajo?
Proszę o odpowiedź osoby które robią zacierki przez zacieranie, a nie przez tarcie na
tarce czy inne znane techniki skubania.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2012-10-19 09:38:02
Temat: Re: ZacierkiDnia Fri, 19 Oct 2012 02:15:20 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Jakie powinny być proporcje mąki i wody na jedno jajo?
> Proszę o odpowiedź osoby które robią zacierki przez zacieranie
Nie ma takiej sztywnej proporcji - a to z prostego względu, że i jaja są
różnej wielkosci, i mąka różnej jakości/wilgotności. Musisz wypróbować,
dosypując mąki do jaja, aż konsystencja ciasta będzie taka, żeby dało się
ono wałkując rozkruszać między dłońmi - nie umiem inaczej tego opisać :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |