Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "AgataW" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zaczynamy grillowanie
Date: Fri, 6 Apr 2001 09:49:37 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 31
Message-ID: <9alchv$k00$2@news.tpi.pl>
References: <9acde7$mo6$1@news.internetia.pl>
<M...@w...pl>
<3...@p...onet.pl> <3...@m...poznan.pl>
<3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pm15.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 986592639 20480 213.76.108.15 (6 Apr 2001 21:30:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Apr 2001 21:30:39 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48921
Ukryj nagłówki
A ja nie widzę u was pewnego "innego"sosu do mięs.
Mój dziadek po powrocie z Argentyny przywiózł tylko jeden przepis.Mówi na to
Asado.Jest to zwykłe mięso przygotowane na ruszcie ( grill a dziadek robił
to w piekarniku) Nie pamiętam konkretnie jaki typ mięsa piekł ale prawdę
mówiąc sami uznacie jakie jest najlepsze według własnego uznania.Mięso musi
być soczyste i dość miękkie.Każde mięso spełniające te wymagania bedzie się
nadawać bo podstawą jest SOS.
Przygotujcie sobie sami mięso a ja wam pomogę z sosem.
Potrzebujemy duuuuużo natki pietruszki poszatkowanej, duuuużo ząbków czosnku
utartych z solą ( nie tak dużo), pieprz czarny, olej ale nie wiem czemu nie
może to być oliwa( sami uznacie) i OCET.(zwykły lub winny ale musi smakować
bardziej octem niż innymi dodatkami)
Potrzebujemy jeszcze ciepłą przegotowaną wodę.Wszystko razem
mieszamy.Pietrucha, czosnek, zalewamy wodą ( szklanka), dolewamy oleju( 1/4
szkl.), teraz ocet (1/5szkl.- sami posmakujecie, musi być go czuć ale nie za
kwaśne)
Solimy i pieprzymy wg. uznania ale musi to mieć charakter.Całość ma mieć
dość zawiesistą konsystencję( duża rola pietruszki)Musi być słonawe,
pieprzne, kwaskowate.Odstawiamy do lodówki na noc + -, aby się zgryzło.
Po upieczeniu mięs , nakładamy solidną porcję sosu( kopczyk z pietruchy)na
kawałek mięsa( to nam pachnie i rozlewa sie po talerzu)To jest takie
genialne, że niszczy tłustość mięsa i nadaje daniu lekko( strawno)ść.Czary.
KOniecznie podajemy z bułką , którą maczamy w sosie na talerzu przez cały
czas.Smacznego
P.S. podaje niewyrażne proporcje bo sama zawsze robię to na
oko.Dostosowujcie proporcje sami wg. gustu.Smacznego.
AgataW.
|