« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-26 05:42:49
Temat: Zakalec na palecZrobiłam takie ciasto, upieklo sie........a pozniej opadalo i zrobil sie
zakalec.Co schrzanilam,ze mi nie wyszlo.
Rozczarowana Marychna
CIASTO SZWEDZKIE
3 szkl. mąki, 1 1/2 szkl. cukru, 4 jaja, 3/4 kostki margaryny, 25
dkg twarożku homogenizowanego, 1/2 szkl. śmietany, olejek
waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dkg bakalii.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać twarożek, żółtka, śmietanę,
pianę z białek, proszek, mąkę i wymieszać dokładnie. Dodać
bakalie, przełożyć do foremki i upiec.
----------------------------------------------------
------------------
INTERIA.PL: Portal pelen informacji >>> http://link.interia.pl/f15b7
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-27 05:27:25
Temat: Re: Zakalec na palecUżytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Zrobiłam takie ciasto, upieklo sie........a pozniej opadalo i zrobil sie
> zakalec.Co schrzanilam,ze mi nie wyszlo.
Odpowiem Ci dopiero wtedy, gdy sama upieke to ciasto i wyjdzie mi
bez zakalca ;-)
Powaznie, zrobie go dzisiaj wedlug tego przepisu i napisze jutro, co mi
wyszlo. Przepis wyglada na dobry...
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-27 10:14:03
Temat: Re: Zakalec na palec> CIASTO SZWEDZKIE
>
> 3 szkl. mąki, 1 1/2 szkl. cukru, 4 jaja, 3/4 kostki margaryny, 25
> dkg twarożku homogenizowanego, 1/2 szkl. śmietany, olejek
> waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dkg bakalii.
>
> Margarynę utrzeć z cukrem, dodać twarożek, żółtka, śmietanę,
> pianę z białek, proszek, mąkę i wymieszać dokładnie. Dodać
> bakalie, przełożyć do foremki i upiec.
>
Nie wiem czemu, ale ja bym zrobila tak, że wszyskie składniki oprócz mąki z
proszkiem i bialek ubiłabym mikserem, dodałabym do tego pianę już łyżką
mieszjąc mąkę - też lyżką i bardzo krótko bo się "zaciągnie" - na koniec
bakalie - jeden obrót łyżka i bach do pieca.
Przepis wygląda na ciekawy - wypróbuję :))
Pozdrawiam, Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-29 06:29:24
Temat: Re: Zakalec na palecUżytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> > zakalec.Co schrzanilam,ze mi nie wyszlo.
>
> Odpowiem Ci dopiero wtedy, gdy sama upieke to ciasto i wyjdzie mi
> bez zakalca ;-)
Ech... jednak nie odpowiem Ci, dlaczego w tym ciescie wychodzi zakalec,
bo u mnie tez wyszedl ;-)))
Ciasto przed pieczeniem mialo dobra konsystencje, upieklo sie ladnie,
(sprawdzilam patyczkiem), ale po wyjeciu go i pokrojeniu na kawalki
okazalo sie, ze w srodku jest taki delikatny zakalec.
Moze to dodatek serka homogenizowanego jest tego przyczyna?
Krotko mowiac, nie wiem i juz wiecej nie bede robic tego ciasta.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-30 05:53:47
Temat: Re: Zakalec na palecEch... jednak nie odpowiem Ci, dlaczego w tym ciescie wychodzi
zakalec,
bo u mnie tez wyszedl ;-)))
Ciasto przed pieczeniem mialo dobra konsystencje, upieklo sie
ladnie,
(sprawdzilam patyczkiem), ale po wyjeciu go i pokrojeniu na
kawalki
okazalo sie, ze w srodku jest taki delikatny zakalec.
Moze to dodatek serka homogenizowanego jest tego przyczyna?
Krotko mowiac, nie wiem i juz wiecej nie bede robic tego ciasta.
Pozdrawiam
Lilla
do tego samego wniosku doszlam. Szkoda prodoktow i pracy
woce zrobic ciacho z truskawkami i rabarbaremjak teraz
Marychna
----------------------------------------------------
------------------
Internetowa baza prawna: 10 tys. ujednoliconych aktow prawnych...
>>> http://link.interia.pl/f15dc
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |