| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-25 13:58:03
Temat: jak smażyc rybęWitajcie
Ludzie pomóżcie, bo zaczynam wątpic w swoje umiejetności
kulinarne. Ostatnio nie wychodzi mi smażenie ryby.
Nie wiem co ja źle robie. A może mam złą patelnie?
To co ściągam z patelni, przypomina wszystko, tylko nie
smażoą rybę. Wszystko jest w rozsypce.
Proszę, jak macie jakieś swoje wypróbowane metody smażenia,
to napiszcie.
Pozdrowienia
Henia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-25 15:47:19
Temat: Re: jak smażyc rybę
Użytkownik <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:0d33.00000b81.3cef986a@newsgate.onet.pl...
> Witajcie
>. A może mam złą patelnie?
> To co ściągam z patelni, przypomina wszystko, tylko nie
> smażoą rybę. Wszystko jest w rozsypce.
> Proszę, jak macie jakieś swoje wypróbowane metody smażenia,
> to napiszcie.
> Pozdrowienia
> Henia
>
Moze rzeczywiscie blad tkwi w patelni , jesli uzywasz takiej z warstwa
teflonu to wez otworz okno i wywal , albo cichutko rano wyrzuc na smietnik
i bedziesz miala jeden klopot z glowy , kup nastepnie normalna patelnie
tzw. "cyganska" i caly dowcip polega na jej wypaleniu .W metalurgii jest to
proces zwany oksydowaniem , w kuchni nalezy patelnie rozpalic np. na gazie i
zalac olejem , moze buchnac ogniem , nalezy uwazac i okna otworzyc .Wyniki
smazenia ryb i np. omletow beda rewelacyjne po tej operacji , sa tez teorie
o wypalaniu za pomoca soli kuchennej , ale nie polecam .
Pozdrowko
Jurek "goral"
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-25 16:44:02
Temat: Re: jak smażyc rybęa dlaczego ta z teflonem jest zla?
--
---------------------------------------------
Ania Wojciechowska
0 600 073 049
Użytkownik "Jurek "goral"" <p...@s...home.pl> napisał w wiadomości
news:acobmg$p69$1@news2.ipartners.pl...
>
> Użytkownik <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:0d33.00000b81.3cef986a@newsgate.onet.pl...
> > Witajcie
> >. A może mam złą patelnie?
> > To co ściągam z patelni, przypomina wszystko, tylko nie
> > smażoą rybę. Wszystko jest w rozsypce.
> > Proszę, jak macie jakieś swoje wypróbowane metody smażenia,
> > to napiszcie.
> > Pozdrowienia
> > Henia
> >
>
> Moze rzeczywiscie blad tkwi w patelni , jesli uzywasz takiej z warstwa
> teflonu to wez otworz okno i wywal , albo cichutko rano wyrzuc na
smietnik
> i bedziesz miala jeden klopot z glowy , kup nastepnie normalna patelnie
> tzw. "cyganska" i caly dowcip polega na jej wypaleniu .W metalurgii jest
to
> proces zwany oksydowaniem , w kuchni nalezy patelnie rozpalic np. na gazie
i
> zalac olejem , moze buchnac ogniem , nalezy uwazac i okna otworzyc .Wyniki
> smazenia ryb i np. omletow beda rewelacyjne po tej operacji , sa tez
teorie
> o wypalaniu za pomoca soli kuchennej , ale nie polecam .
> Pozdrowko
> Jurek "goral"
>
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-25 17:05:40
Temat: Re: jak smażyc rybę
Użytkownik "Anna Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:acof1e$olq$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> a dlaczego ta z teflonem jest zla?
Teflon jako srodek do oddzielenia tego co sie smazy od patelni jest raczej
nieciekawym wytworem chemi.Mozna tez smazyc na patelniach miedzianych i
innych cudach , ale stara dobrze wypalona patelnia cyganska jest najlepsza.
Ja takiej uzywam od lat i jakos wszystko sie smazy bez problemy i nawet
trudne omlety do smazenia jakos sie udaja .
"goral"
0606121996
> ---------------------------------------------
> Ania Wojciechowska
> 0 600 073 049
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-25 18:55:15
Temat: Re: jak smażyc rybęhaha wiem ze taki patelnie z "porządnym " dnem są dobre
ale myślałam że te teflonowe są jeszcze lepsze
choć prawdę mówiąc to ten teflon trochę złazi no i w związku z tym pewnie
jest go trochę w jedzonku
pozdrawiam
Ania
--
---------------------------------------------
Ania Wojciechowska
0 600 073 049
Użytkownik "Jurek "goral"" <p...@s...home.pl> napisał w wiadomości
news:acog99$rgh$1@news2.ipartners.pl...
>
> Użytkownik "Anna Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:acof1e$olq$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> > a dlaczego ta z teflonem jest zla?
>
> Teflon jako srodek do oddzielenia tego co sie smazy od patelni jest raczej
> nieciekawym wytworem chemi.Mozna tez smazyc na patelniach miedzianych i
> innych cudach , ale stara dobrze wypalona patelnia cyganska jest
najlepsza.
> Ja takiej uzywam od lat i jakos wszystko sie smazy bez problemy i nawet
> trudne omlety do smazenia jakos sie udaja .
> "goral"
> 0606121996
>
> > ---------------------------------------------
> > Ania Wojciechowska
> > 0 600 073 049
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-25 20:30:05
Temat: Re: jak smażyc rybęteflon nie jest lepszy, jest inny. akurat dla wielu ryb bardzo w porządku,
nie ma problemu z przywieraniem skóry. A dzikich temperatur przy teflonie
nie potrzebujesz.
v.
Użytkownik "Anna Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:acomnd$ig5$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> haha wiem ze taki patelnie z "porządnym " dnem są dobre
> ale myślałam że te teflonowe są jeszcze lepsze
> choć prawdę mówiąc to ten teflon trochę złazi no i w związku z tym pewnie
> jest go trochę w jedzonku
>
> pozdrawiam
> Ania
>
>
>
>
> --
> ---------------------------------------------
> Ania Wojciechowska
> 0 600 073 049
> Użytkownik "Jurek "goral"" <p...@s...home.pl> napisał w wiadomości
> news:acog99$rgh$1@news2.ipartners.pl...
> >
> > Użytkownik "Anna Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisał w
> > wiadomości news:acof1e$olq$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> > > a dlaczego ta z teflonem jest zla?
> >
> > Teflon jako srodek do oddzielenia tego co sie smazy od patelni jest
raczej
> > nieciekawym wytworem chemi.Mozna tez smazyc na patelniach miedzianych i
> > innych cudach , ale stara dobrze wypalona patelnia cyganska jest
> najlepsza.
> > Ja takiej uzywam od lat i jakos wszystko sie smazy bez problemy i nawet
> > trudne omlety do smazenia jakos sie udaja .
> > "goral"
> > 0606121996
> >
> > > ---------------------------------------------
> > > Ania Wojciechowska
> > > 0 600 073 049
> > >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-25 22:25:01
Temat: Re: jak smażyc rybę
Użytkownik "vefour" <v...@w...pl> napisał w wiadomości
news:acos8a$cj0$1@news.tpi.pl...
> teflon nie jest lepszy, jest inny. akurat dla wielu ryb bardzo w porządku,
> nie ma problemu z przywieraniem skóry. A dzikich temperatur przy teflonie
> nie potrzebujesz.
>
Dzikich to moze i nie , ale teflon juz naprawde wychodzi z uzycia i
pozostaja smutne patelnie z wytarym teflonem . Zwykla metalowa patelnie
mozna latwo kupic i piec wszystko dla uciechy podniebienia.
Jurek
> v.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-25 23:00:12
Temat: Re: jak smażyc rybęNo nie wiem, ja mam teflonową (oryginalny teflon) patelnię z Olkusza i
bardzo sobie chwalę. Używam jej już dość długo, jest to chyba najbardziej
eksploatowane naczynie w mojej kuchni. Nigdzie się nie zarysowała i nie
zniszczyła, fakt, że mam nawyk używania plastikowych bądz drewnianych
sztućców do mieszania potraw.
A dziś właśnie smażyłam rybę, jak zwykle nic nie przywarło, rybka była
super, świeżutki pstrąg mniam mniam:)) Pozdrawiam - Ewa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-25 23:21:34
Temat: Re: jak smażycrybęEwa W wrote:
> No nie wiem, ja mam teflonową (oryginalny teflon) patelnię z Olkusza i
> bardzo sobie chwalę. Używam jej już dość długo, jest to chyba
> najbardziej
> eksploatowane naczynie w mojej kuchni. Nigdzie się nie zarysowała i
> nie
> zniszczyła, fakt, że mam nawyk używania plastikowych bądz drewnianych
> sztućców do mieszania potraw.
> A dziś właśnie smażyłam rybę, jak zwykle nic nie przywarło, rybka była
> super, świeżutki pstrąg mniam mniam:)) Pozdrawiam - Ewa.
I ja mam taka, ale sredniego rozmiaru; smaze na niej nalesniki, jaja itp.,
takze rybe, jak jest krotka.
Mam tez duza, kupiona jeszcze w NRD latach osiemdziesiatych - i tez jest w
idealnym stanie.
Poza tym mam duza [tez enerdowska] z groszkowanym dnem i calkiem mala,
odziedziczona, takze groszkowana; jest gleboka, totez robie w niej
najczesciej zasmazki.
Masz racje, Ewa, do wszystkiego trzeba uzywac wlasciwych narzedzi, a nie np.
z nozem [co mi kiedys kolega uskutecznil i patelnie oczywiscie porysowal] do
jajecznicy startowac.
Mam nowe i stare naczynia kuchenne. Kazde ma swoje przeznaczenie.
Moja duma jest natomiast sciagnieta z Rosji [czasy jeszcze sowieckie byly]
gleboka misa do konfitur wykonana ze specjalnego stopu.
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-27 09:23:12
Temat: Re: jak smażyc rybę> Ludzie pomóżcie, bo zaczynam wątpic w swoje umiejetności
> kulinarne. Ostatnio nie wychodzi mi smażenie ryby.
> Nie wiem co ja źle robie. A może mam złą patelnie?
> To co ściągam z patelni, przypomina wszystko, tylko nie
> smażoą rybę. Wszystko jest w rozsypce.
> Proszę, jak macie jakieś swoje wypróbowane metody smażenia,
> to napiszcie.
czytalam pobieznie wczesniejsze posty, wiec nie zauwazylam, czy ktos
powiedzial cos o sposobie smazenia. Ja robie tak:
Filet ryby przyprawiony maczam w mace potem w jajku i potem z mace jeszcze
raz, smaze na oleju na patelni teflonowej i nigdy mi sie nie spala i nie
przypala. Ogien jest srednio-maly, bo ryba szybko sie smazy. Jak spodnia
strona jest zlota, przewracam na druga.
Potem daje rybstwo jeszcze do zaroodpornego naczynia i do pieca. Aha,
rybstwo jest leciutko podlane woda. Jest wtedy pulchne, w ogole nie suche i
bardzo smaczne. W tym piekarniku rybstwo siedzi jakies 15-20 min w malej
temp.
Mapet
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |