Data: 2007-12-13 13:18:41
Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bbjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:fjr2k4$9a2$1@inews.gazeta.pl...
Czyli żur żytni, jaki można kupić, gdy kto nie ma czasu na nastawy.
Dawniej na następny chleb kawałek ciasta pozostawał w dzieży, którą
zakrywano szczelną drewnianą pokrywą. W wilią nastawiania na chleb wlewano
ciepłej wody do dzieży i dodawano pół do jednego litra mąki żytniej a rano
rozczyniano już ciasto.
Ciasto wyrabiano w niecce drewnianej, czyli podłużnej misce wydłubanej z
jednego kawałka drzewa.
Podobnie wyrabiano koryta, ale ich długość była duuużo większa - w końcu
parzono w nim wieprza po uboju w celu usuniecia sierści.
Kociuba to pogrzebacz, zwany też pociasek.
|