« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-30 06:39:49
Temat: Zakwas... co to ?Witam
czy ktos wie tak ot strony chemiczno/biolohicznej
co to jest zakwas do chleba?
Sa rozne przepisy w sieci, ale nie znalazlem opisu
co to tak dokladniej? Jakie to ma znaczenie przy wypieku chleba...?
Jezeli ktos wie cos wiecej to prosze o wypowiedzi.
Pozdrawiam,
J
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.745 / Virus Database: 497 - Release Date: 04-08-27
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-30 08:41:38
Temat: Re: Zakwas... co to ?
"bj" <jacekb*usunto*@*usunto*metron.torun.pl> wrote in message
news:cguhsi$rpq$1@flis.man.torun.pl...
> Witam
> czy ktos wie tak ot strony chemiczno/biolohicznej
> co to jest zakwas do chleba?
> Sa rozne przepisy w sieci, ale nie znalazlem opisu
> co to tak dokladniej? Jakie to ma znaczenie przy wypieku chleba...?
Zakwas powoduje rośnięcie chleba. Zazwyczaj robi się chleb albo na zakwasie,
albo na drożdżach. Oczywiście można kombinować (np. robić zakwas na
drożdżach), ale mi osobiście dawalo to marne rezultaty.
Biochemicznie to nie mam pojecia.
Pozdrawiam,
Cekir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 12:01:44
Temat: Re: Zakwas... co to ?> Witam
> czy ktos wie tak ot strony chemiczno/biolohicznej
> co to jest zakwas do chleba?
> Sa rozne przepisy w sieci, ale nie znalazlem opisu
> co to tak dokladniej? Jakie to ma znaczenie przy wypieku chleba...?
>
> Jezeli ktos wie cos wiecej to prosze o wypowiedzi.
>
>
> Pozdrawiam,
> J
Zakwasu nie kupisz w żadnym sklepie :-(. No , może u znajomego piekarza,, który
pracuje w piekarni, gdzie sie piecze chleby metodą tradycyjną, czyli bez
polepszaczy:-).
Gdy będziesz pierwszy raz piekł chleb, to po wyrobieniu składników z maki,
wody, drożdży ewentualnie otręb, stawiasz by ciasto wyrosło. później, część
ciasta odcinasz i..... to jest tzw. ZAKWAS, chowasz do słoika i do lodówki. Do
drugiego wypieku już masz swój :-)
Pozdrawiam Areta
> Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
> Version: 6.0.745 / Virus Database: 497 - Release Date: 04-08-27
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 16:35:49
Temat: Re: Zakwas... co to ?Użytkownik "bj" <jacekb*usunto*@*usunto*metron.torun.pl>
> Witam
> czy ktos wie tak ot strony chemiczno/biolohicznej
> co to jest zakwas do chleba?
> Sa rozne przepisy w sieci, ale nie znalazlem opisu
> co to tak dokladniej? Jakie to ma znaczenie przy wypieku chleba...?
>
> Jezeli ktos wie cos wiecej to prosze o wypowiedzi.
Najprościej rzecz ujmując jest to naturalny starter [rozmnożona kultura
bakterii fermentacji mlekowej], podobnie jak i zaczyn [mała porcja
ciasta żytniego z poprzedniego wypieku = drożdże + zakwas] lub rozczyn
[rozrobione, rozczynione ciasto]
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4477
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.745 / Virus Database: 497 - Release Date: 04-08-27
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 17:07:55
Temat: Re: Zakwas... co to ?Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
> Zakwasu nie kupisz w żadnym sklepie :-(. No , może u znajomego
piekarza,, który
> pracuje w piekarni, gdzie sie piecze chleby metodą tradycyjną, czyli
bez
> polepszaczy:-).
> Gdy będziesz pierwszy raz piekł chleb, to po wyrobieniu składników z
maki,
> wody, drożdży ewentualnie otręb, stawiasz by ciasto wyrosło. później,
część
> ciasta odcinasz i..... to jest tzw. ZAKWAS, chowasz do słoika i do
lodówki. Do
> drugiego wypieku już masz swój :-)
Można też i tak:
http://www.republika.pl/o_chlebie/archaika.html
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.745 / Virus Database: 497 - Release Date: 04-08-27
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 17:30:05
Temat: Re: Zakwas... co to ?> Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
> > Zakwasu nie kupisz w żadnym sklepie :-(. No , może u znajomego
> piekarza,, który
> > pracuje w piekarni, gdzie sie piecze chleby metodą tradycyjną, czyli
> bez
> > polepszaczy:-).
> > Gdy będziesz pierwszy raz piekł chleb, to po wyrobieniu składników z
> maki,
> > wody, drożdży ewentualnie otręb, stawiasz by ciasto wyrosło. później,
> część
> > ciasta odcinasz i..... to jest tzw. ZAKWAS, chowasz do słoika i do
> lodówki. Do
> > drugiego wypieku już masz swój :-)
>
> Można też i tak:
> http://www.republika.pl/o_chlebie/archaika.html
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
Kto widział piec chlebowyyyyyyyy ? :-) .Ja niestety, nie:-(. Mój małżonek
szczęściarz :-), bo .......w dzieciństwie miał ciocię Zosię na wsi:-). I
jeszcze mi wspomina o swojskiej kiełbasie :-) Pozdrawiam Areta
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 17:36:33
Temat: Re: Zakwas... co to ?Aretkka wrote:
> Kto widział piec chlebowyyyyyyyy ? :-) .Ja niestety, nie:-(. Mój małżonek
> szczęściarz :-), bo .......w dzieciństwie miał ciocię Zosię na wsi:-). I
> jeszcze mi wspomina o swojskiej kiełbasie :-) Pozdrawiam Areta
Ja, na Kaszubach. Po chleb trzeba bylo isc najpozniej o 9.30, bo o 10
chleba juz nie bylo - cala wies kupowala i wszyscy zorientowani turysci....
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 17:48:52
Temat: Re: Zakwas... co to ?Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
> Kto widział piec chlebowyyyyyyyy ? :-) .Ja niestety, nie:-(. Mój
małżonek
> szczęściarz :-), bo .......w dzieciństwie miał ciocię Zosię na
wsi:-). I
> jeszcze mi wspomina o swojskiej kiełbasie :-) Pozdrawiam Areta
Widziałem, ale to nie wystarczy, sama zobacz:
http://teams.karpaty.edu.pl/bircza/chleb.html
:-(
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.745 / Virus Database: 497 - Release Date: 04-08-27
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 18:14:51
Temat: Re: Zakwas... co to ?
>
> Widziałem, ale to nie wystarczy, sama zobacz:
> http://teams.karpaty.edu.pl/bircza/chleb.html
> :-(
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
Dzięki :-) , toż to całą celebracja ! Ale wiem jak wygląda czarnuszka, o ! Jak
kwitnie, to ma śliczne niebieskie i białe kwiatki :-) Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 19:59:05
Temat: Re: Zakwas... co to ?> Najprościej rzecz ujmując jest to naturalny starter [rozmnożona kultura
> bakterii fermentacji mlekowej], podobnie jak i zaczyn [mała porcja
> ciasta żytniego z poprzedniego wypieku = drożdże + zakwas] lub rozczyn
> [rozrobione, rozczynione ciasto]
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4477
Nie rozumiem : "Odlac polowe, dodac szklanke maki i szklanke wody". Dodad
odlac, do zlewu ? Nie ma nic o tym co zrobic z ta odlana połową.
Pozdrawiam,
Marek Powichrowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |