Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Kalina" <kika90_nospam@nospam_op.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zaleznosc miedzy udanym ciastem a dokladnym przepisem ?
Date: Tue, 26 Apr 2005 09:54:58 +0200
Organization: Pro Futuro
Lines: 24
Message-ID: <d4ks4l$plf$1@opal.futuro.pl>
References: <d4gth4$6en$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.106.193.253
X-Trace: opal.futuro.pl 1114502101 26287 194.106.193.253 (26 Apr 2005 07:55:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Apr 2005 07:55:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238251
Ukryj nagłówki
wtrące swoje trzy grosze do tej dyskusji... mam mastercooka ale problem ten
sam.
ja też jakiś czas temu przestawiłam się z piekarnika gazowego na
elektryczny... po wielu nieudanych próbach które wyglądały tak jak je
opisuje AniaM poddałam się. Ciasta wyrastały pięknie a w chwile po
wyłlaczeniu piekarnika opadały z szybkością dźwięku...
Co ciekawe, wychodziły mi ciasta które tu na grupie opisywano jako
zakalcowate, mokre w środku itp... moje były niezakalcowate ale za to były
to ciasta a nie porażki. W końcu jednak się poddałam i przestałam piec.
Teraz odkryłam, że chlebki wychodzą mi wsam raz...więc znowu zaczęłam używac
piekarnika.
Na czym to polega nie wiem, myślę że piekarniki elektryczne wolniej się
nagrzewają i czasami niektóre egzemplarze "kombinują" z temperaturą...ale
pewna nie jestem... spece od piekarnika powiedzieli, że grzałki dolna i
górna nie mają takiej samej mocy więc może można to regulować ułożeniem
ciasta na konkretnej połce w piekarniku... ale ten pan się na tym nie znał
(spec) - a ja tym bardziej.
kalina
|