Data: 2005-11-12 21:56:40
Temat: Re: Zaparzacz do kawy
Od: "Carl Hagen" <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dl54ke$2l$1@atlantis.news.tpi.pl...
eM eL napisał(a):
> Zatkany rdzen ktorym zaparzona kawa przedostaje sie do gory (przepchac
> drutem.) Albo kawa jest zbyt mialka (zbyt drobno zmielona) i zatkla
> dziurki sitka. Do tego typu expressow kawa musi byc zmielona doscy grubo
> (umyc sitko pd cisnieniem...)
Mam od kilku lat i używałem kaw od najdrobniejszej do najgrubszej i
nigdy nic sie nie zatkało, tym bardziej ten rdzeń bo niby czym, kawą?
> Jesli nie, to albo uszczelka (ta pomiedzy zbiorniczkiem na wode i "gora")
> nie uszczelnia albo zawor cisnieniowy (ten z boku) sie popsul i nie ma jak
> wytworzyc cisnienia w zbiorniczku (wymienic uszczelke.)
Jeśli zawór cisnieniowy padł to wystarczy nalać ciut więcej wody i
bedzie ona zeń wypływać, stawiam na kiepską uszczelkę i brak siły w
rekach przy zakrecaniu. W tym ekspresie naprawde nie ma sie co popsuć
poza uszczelką bo wytwarzane przez parę ciśnienie udrażnia wszelkie dziury.
Nota bene kawa z niego jest najlepsza z tych uzyskiwanych domowym sposobem.
pozdr. Jerzy
Postawiłem pytanie bo rzeczywiscie urządzenie jest proste. Sprobuje dolać
wody jeśli to zawór ale podczas gotowania nie widzialem uchodzacej przezen
pary. Co do sily zakrecania mysle ze raczej odpada. Anyway dzieki za rady a
co do jakosci kawy podzielam rownież Twoja opinie. No chyba ze te 15
atmosferyczne z marketów są lepsze.. ale tego nie wiem.
Pozdrówka
Carl Hagen
|