Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekane ziemniaczki - inaczej
Date: Mon, 11 Dec 2000 23:00:24 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 31
Message-ID: <913im4$f11$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <3a229e46$0$44236@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 976571908 15393 193.218.115.254 (11 Dec 2000 21:58:28
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Dec 2000 21:58:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38737
Ukryj nagłówki
Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a229e46$0$4...@n...zeelandnet.nl...
8 dużych ziemniaków, 5 do pokrojenia; 3 do starcia;
1/2 kg suszonych śliwek;
1 mała cytryna;
sól i pieprz do smaku;
tłuszcz wedle uznania;
> Mam fajny i latwy przepis na cos smacznego z ziemniakow:
> - ziemniaczki ( ile zalezy od tego, ile zwykle zjadacie ) dokladnie umyc.
> Lepiej, zeby byly one ladne okraglutkie lub przynajmniej w miare bez oczek
> - pokroic je na cieniutkie plasterki - nie obierac!!!!
5 ziemniaków obrać i pokroic na plasterki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym
lub brytfance, na tym ułożyć wymoczone, przepołowione śliwki [przez 1 godz.
, bez pestek; kalifornijskie mogą być użyte tuż po zaparzeniu], zalać 3.
szklankami wody, dodać sok z 1 cytryny, cukier i sól. Zapiekać pod
przykryciem. 180 st C.ok. 1 godz;
po tym czasie:
3 pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką ziemniaczaną [3
łyżki], czubatą łyżką smalcu, odrobiną pieprzu i soli.
Dodać do zapieczonych ziemniaków startą masę, całość zapiekać ok. 1-1,1/4
ale po ok. 1/2 godz. zdjąć pokrywę. Wspaniałe do pieczonych mięs. Np. z
rożna. Prosiaczek.
Porcja niby dla 6-8 osób. W/g mnie i dla 4 obżartuchów to mało, nawet z
prosiaczkiem.
Pozdr. Jerzy
PS
To jest niby "Cymes" z ziemniaków, ale ja znam to też i z innej kuchni, kto
podpowie?
|