From: "Danka" <j...@z...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3a229e46$0$44236@news2.zeelandnet.nl> <913im4$f11$1@sunsite.icm.edu.pl>
Subject: Re: Zapiekane ziemniaczki - inaczej
Date: Mon, 11 Dec 2000 23:33:51 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Lines: 37
Message-ID: <3a355671$0$13561@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: kbl-gs148.zeelandnet.nl
X-Trace: dreaderd.zeelandnet 976574065 13561 212.92.72.148
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeeds.belnet.be
!news.belnet.be!news2.kpn.net!news.kpn.net!news1.kpn.net!212.115.192.220.MISMAT
CH!news2.zeelandnet.nl!dreaderd.zeelandnet!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38742
Ukryj nagłówki
Ciekawe, ciekawe....
Pozdr.,
Danka
"Jerzy" <0...@m...pl> schreef in bericht
news:913im4$f11$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3a229e46$0$4...@n...zeelandnet.nl...
> 8 dużych ziemniaków, 5 do pokrojenia; 3 do starcia;
> 1/2 kg suszonych śliwek;
> 1 mała cytryna;
> sól i pieprz do smaku;
> tłuszcz wedle uznania;
>
> 5 ziemniaków obrać i pokroic na plasterki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym
> lub brytfance, na tym ułożyć wymoczone, przepołowione śliwki [przez 1
godz.
> , bez pestek; kalifornijskie mogą być użyte tuż po zaparzeniu], zalać 3.
> szklankami wody, dodać sok z 1 cytryny, cukier i sól. Zapiekać pod
> przykryciem. 180 st C.ok. 1 godz;
> po tym czasie:
> 3 pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką ziemniaczaną [3
> łyżki], czubatą łyżką smalcu, odrobiną pieprzu i soli.
> Dodać do zapieczonych ziemniaków startą masę, całość zapiekać ok. 1-1,1/4
> ale po ok. 1/2 godz. zdjąć pokrywę. Wspaniałe do pieczonych mięs. Np. z
> rożna. Prosiaczek.
> Porcja niby dla 6-8 osób. W/g mnie i dla 4 obżartuchów to mało, nawet z
> prosiaczkiem.
> Pozdr. Jerzy
> PS
> To jest niby "Cymes" z ziemniaków, ale ja znam to też i z innej kuchni,
kto
> podpowie?
>
>
|