Data: 2017-03-07 13:30:52
Temat: Re: Zapiekanka z bakłażanów
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 07.03.2017 o 11:44, Jingiel pisze:
> W dniu 07.03.2017 o 11:05, Stokrotka pisze:
>> Bakłążany są bardzo złe na tarczacę.
>> By były mniej złe należe je posolić, odczekać aż woda wylezie, odlać, i
>> piec w bardzo wysokiej temperaturce.
>> W jakiejś książce wyczytałam, że w rodzinach gdzie je się bardzo dużo
>> bakłazanów w Japoni,
>> występuje więcej wad genetycznyh u nowo narodzonych dzieci niż w
>> pszeciętnej rodzinie.
>>
>
> Bakłażany zawierają solaninę, która jest nieźle trująca. Stąd trzeba z
> nimi odpowiednio się obchodzić przed zjedzeniem. Inna sprawa, że
> najwięcej solaniny zawierają ziemniaki o zielonym miąższu.
Oraz niedojrzałe pomidory. A dla niektórych (odpowiednio przyrządzone)
to przysmak.
Ewa
|