Message-ID: <3...@p...pl>
Date: Wed, 30 Jul 2003 10:55:46 +0200
From: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekanka z ogniska
References: <bg7v3f$2hf$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 193.0.74.71
X-Trace: news.home.net.pl 1059555231 193.0.74.71 (30 Jul 2003 10:53:51 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 24
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167193
Ukryj nagłówki
Piotr Onikki-Gorski wrote:
> Kupilem sobie zeliwny kociolek (ok. 5 l.) do wstawiania w ognisko.
> Przeznaczony jest do przygotowywania zapiekanek. I na tym konczy sie moja
> wiedza :)) (No, wiem jeszcze, ze przed wlozeniem skladnikow trzeba go
> wylozyc liscmi (kapusty?)).
Wolę plastrami boczku. A dalej to już jak lubisz - ziemniaki, papryka,
inne wrzywa, boczek, kiełbasa, mięso, przyprawy. Niekoniecznie wszystko
na raz :-) Ja daje jeszcze żołty ser, bo lubię, ale nie ma obowiązku.
> Czy ktos moglby podzielic sie swoimi doswiadczeniami/ przepisami na
> zapiekanke z ogniska?
Jedyną trudnością jest określenie przybliżonego czasu pieczenia
dla ulubionych składników. Kociołek jest zamknięty, zapachy się nie
wydobywają :-) Z moich doświadczeń - lepiej kociołek trzymać w ogniu
za długo, niz za krótko. W towarzystwie najczęściej znajdzie się ktoś,
kto lubi przypaloną warstewkę, ale miłośników surowizny jakoś
nie spotkałam.
Krycha
|