« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-29 19:06:36
Temat: Zapiekanka z parowekWitam po długiej przerwie:)
Jako swoje usprawiedliwienie mogę tylko podać jedno - nie mam, chociaż
mógłbym podać pomysły ministra Kołodki odnośnie LP.
Ale usprawiedliwienie swoją drogą, a zadośćuczynienie swoją:))) W
związku z tym podaję od razu przepis dla kawalerów, czyli bardzo prosta
zapiekanka z parówek.
Jak sama nazwa wskazuje jako podstawowy produkt posłużą parówki. Każdą z
nich owijamy w kawałek żółtego sera (informacja dla kawalerów i blon...,
tzn. trzeba je obrać z folii). Układamy wszystko w żaroodpornym naczyniu
i zalewamy całość śmietaną. Podobno przepis oryginalny mówi o 40%, ale
ja użyłem najzwyklejszej 18% z regionalnej spółdzielni mleczarskiej:)
Teraz do piecyka na 200 stopni i zostawić na około 15-20 minut. Po tym
czasie na wierzch położyć ćwiartki pomidora (wskazane są lekko
rozlazłe:)) i zapiekać jeszcze przez około 5-10 minut.
Spożywać z lampką białego wina w towarzystwie pięknej kobiety:)))
Barz busz!
(Na)Leśnik
P.S.
Fajnie znowu czytać tę grypę:)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-30 08:51:18
Temat: Re: Zapiekanka z parowek> Witam po długiej przerwie:)
> Jako swoje usprawiedliwienie mogę tylko podać jedno - nie mam, chociaż
> mógłbym podać pomysły ministra Kołodki odnośnie LP.
Witaj (Na)Lesniku!
Swietnie, ze jestes z powrotem! Mam nadzieje, ze zostaniesz na dluzej.
Pozdrawiam,
Ania - wielbicielka kurczaka po koreańsku a'la (Na)Lesnik
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-30 09:11:19
Temat: Re: Zapiekanka z parowek
Użytkownik "(Na)Lesnik" <n...@s...pl> napisał w wiadomości
news:bdogm2$j5i$1@news.onet.pl...
> Witam po długiej przerwie:)
[snip]
> Jak sama nazwa wskazuje jako podstawowy produkt posłużą parówki.
Czyli cos co moj ulubiony lubi najbardziej i jak zobaczyl ten przepis to
oczy mu sie zasmialy
> Spożywać z lampką białego wina w towarzystwie pięknej kobiety:)))
Czyli wieczorem on parowki a ja wino :)
> Barz busz!
>
> (Na)Leśnik
pozdrawiam
zMor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-30 12:24:06
Temat: Re: Zapiekanka z parowek> Ania - wielbicielka kurczaka po koreańsku a'la (Na)Lesnik
a czy moglabys przypomniec przepis na tego kurczaka?
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-30 12:29:30
Temat: Re: Zapiekanka z parowek> > Ania - wielbicielka kurczaka po koreańsku a'la (Na)Lesnik
>
> a czy moglabys przypomniec przepis na tego kurczaka?
>
> Aga
Prosze, cytuje za Jola L-L:
KURCZAK PO KOREANSKU - pycha
Skladniki dla 3-4 osób:
40 dag piersi z kurczaka,
40 dag porów(czyli dwa bardzo duze pory- biala czesc),
2 czerwone straczki chili- zamiennie chili w proszku,
2 lyzki oleju,
sól,
slodka papryka w proszku,
1 opakowanie smietany kremówki (200 ml)- ja dawalam 36%,
1 puszka brzoskwin (425 ml)- ja dodaje pól puszki , (mozna wymiennie
morele )
2 lyzeczki maki ziemniaczanej),
2 lyzki soku z cytryny, plastry cytryny do przybrania.
Filety z kurczaka umyc, osaczyc i pokroic na male kawalki. Pory oczyscic,
umyc i pokroic w plasterki. Jeden straczek chili pokroic wzdluz,usunac
pestki i drobno posiekac.
Olej rozgrzac, podsmazyc na nim mieso. Dodac posiekana chili, krótko
smazyc. Doprawic sola i slodka papryka.
Pory polaczyc z produktami na patelni i krótko smazyc. Dodac 1/4
litra wody i smietane. Gotowac na duzym ogniu okolo 5 minut. Brzoskwinie
osaczyc,
zebrac sok, owoce pokroic w kostke. Rozrobiona odrobina wody
make ziemniaczana dodac na patelnie, zagotowac. Zagrzac w tym owoce.
Wszystko jeszcze raz posolic, przyprawic do smaku sokiem z brzoskwin i
cytryny.
Podawac z plasterkami cytryny i posiekana chili. Podawac z dodatkiem
sypkiego ryzu lub ze swieza bagietka.
Chili w proszku( zamiast w strakach) dodaje zwykle podkoniec smazenia
(uwaga-nie przesadzic z chili) . Zamiast 1/4 litra wody mozna dodac wode i
sok z brzoskwin .
Ryz gotuje sie 20 min. a to danie gora 10 min. Wiec najpierw wstawiamy ryz a
potem do patelni.Wczesniej tylko kroje w kostke kurczaka i brzoskwinie
oraz pora bialego w plasterki. Podaje tak jak gulasz: ryz na talerz - duzo i
na wierzch wykladam to z patelni.
Jola L-L
a przepis podawal onegdaj (Na)Lesnik, W moim domu wszyscy uwielbiamy to
danie:)))
/koniec cytatu
Pozwolilam sobie wkleic przepis zamiast linka, bo juz dawno go nie bylo.
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-30 12:34:19
Temat: Re: Zapiekanka z parowekDnia 2003-06-30 10:51, Użytkownik a...@p...onet.pl napisał:
> Witaj (Na)Lesniku!
>
> Swietnie, ze jestes z powrotem! Mam nadzieje, ze zostaniesz na dluzej.
>
Ja też mam taką nadzieję:)
> Pozdrawiam,
> Ania - wielbicielka kurczaka po koreańsku a'la (Na)Lesnik
>
Chociaż komuś (oprócz mnie) zasmakowało:)
(Na)Leśnik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |