Data: 2000-07-18 12:50:23
Temat: Re: Zapiekanka - z ziemniaków
Od: "Jader" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik simon <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8l1hof$gm8$...@n...onet.pl...
> BTW: ostatnio jadłem w Szwecji zapiekankę z ziemniaków - była na dwu
> różnych promach więc to chyba typowe danie. Na oko całkiem prosto
> wyglądała - ziemniaki w plastrach zapieczone w śmietanie (?).
> Smakowało natomiast genialnie.
> Czy ktoś zna przepis?
>
Ziemniaki zapiekane a'la savignon, czy jakos tak (pewnie pokaleczyłem,
pardon). Zalewa jest z kwaśnej śmietany (mieszać intensywnie, żeby się nie
zważyła) i mleka z gałką muszkatałową i piprzem, a całość posypana tartym
serem i zapieczona. Ziemniaki po pokrojeniu (103 mm) należy zagotować
(krótko) w tej zalewie i przelać do naczynia żaroodpornego (posypać serem
itd). Zapiekać 30-40 min (nie może się zrobić breja z ziemniakó). Acha
ziemniaki powinny przed włożeniem do garnka z zalewą lekko namoczone w
osolonej wodzie, ale mogę nie pamiętać dokładnie (może mnie ktoś skoryguje).
Jader
|