| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-17 13:38:54
Temat: Zapiekanka Na szybkoW ciagu 5 sek. potrzebuje jaks porade na zapiekanke z ziemniakow.
Dziekuje za pomoc
Artur Nowacki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-17 13:42:17
Temat: Re: Zapiekanka Na szybkoUżytkownik Artur Nowacki <a...@l...home.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisal(a):
> W ciagu 5 sek. potrzebuje jaks porade na zapiekanke z ziemniakow.
Naprawde chcialam cos poradzic, ale nie wyrobilam sie w ciagu 5 s.
:)))
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 17:08:38
Temat: Re: Zapiekanka Na szybkoObieramy surowe ziemniaki posypujemy solą, pieprzem, papryką i obsmażamy
lekko na patelni aż się zarumienią.
W między czasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, do niej dodajemy drobno
pokrojone resztki kiełbasy, mięsa pieczonego, gotowanego lub inne.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, i innymi przyprawami według
gustu. Jak to wszysko się dobrze poddusi dodajemy koncentratu pomidorowego.
Zarumienione ziemniaki ( część) przekładamy do żaroodpornego, natłuszczonego
pojemnika. Nastepnie zalewamy sosem ( musi być gęsty) i resztę ziemniaków
nakładamy na wierzch. Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do
nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.
Podajemy z zimnym piwem i ostrym ketchupem.
Przepraszam, że tak późno i życzę smacznego.
Użytkownik "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
news:8kv294$fvs$1@sunsite.icm.edu.pl...
> W ciagu 5 sek. potrzebuje jaks porade na zapiekanke z ziemniakow.
> Dziekuje za pomoc
>
>
> Artur Nowacki
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 07:37:31
Temat: Re: Zapiekanka Na szybko
Użytkownik <e...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:q4Hc5.11828$p...@n...tpnet.pl...
/ciach/
> Zarumienione ziemniaki ( część) przekładamy do żaroodpornego,
natłuszczonego
> pojemnika. Nastepnie zalewamy sosem ( musi być gęsty) i resztę ziemniaków
> nakładamy na wierzch. Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do
> nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.
Jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic zapiekanki , czy jkakiejkolwiek innej
formy ziemniakow w pieknarniku w kilkanascie minut.... zwykle trwa to co
najmniej 30-40 minut....
cos robie nie tak!!>?!?!??!??!?!??
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 10:07:12
Temat: Re: Zapiekanka Na szybko
Anna wrote:
>
> > Zarumienione ziemniaki ( część) przekładamy do żaroodpornego,
> natłuszczonego
> > pojemnika. Nastepnie zalewamy sosem ( musi być gęsty) i resztę ziemniaków
> > nakładamy na wierzch. Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do
> > nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.
> Jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic zapiekanki , czy jkakiejkolwiek innej
> formy ziemniakow w pieknarniku w kilkanascie minut.... zwykle trwa to co
> najmniej 30-40 minut....
> cos robie nie tak!!>?!?!??!??!?!??
>
> Anna
ale te ziemniaczki byly wczesniej jakos przetworzone.... gotowane czy
przysmazane na patelnii....
kasia
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 10:13:45
Temat: Odp: Zapiekanka Na szybko
>> Nastepnie zalewamy sosem ( musi być gęsty)
Ale jakim sosem??????
Pozdrawiam
Bea
> nakładamy na wierzch. Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do
> nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.
> Podajemy z zimnym piwem i ostrym ketchupem.
> Przepraszam, że tak późno i życzę smacznego.
>
> Użytkownik "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
> news:8kv294$fvs$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > W ciagu 5 sek. potrzebuje jaks porade na zapiekanke z ziemniakow.
> > Dziekuje za pomoc
> >
> >
> > Artur Nowacki
> >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 11:25:31
Temat: Re: Zapiekanka Na szybko
Użytkownik Katarzyna Kaim <k...@c...bph.onet.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@c...bph.onet.pl...
>
>
> Anna wrote:
>
> >
> > > Zarumienione ziemniaki ( część) przekładamy do żaroodpornego,
> > natłuszczonego
> > > pojemnika. Nastepnie zalewamy sosem ( musi być gęsty) i resztę
ziemniaków
> > > nakładamy na wierzch. Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do
> > > nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.
> > Jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic zapiekanki , czy jkakiejkolwiek
innej
> > formy ziemniakow w pieknarniku w kilkanascie minut.... zwykle trwa to co
> > najmniej 30-40 minut....
> > cos robie nie tak!!>?!?!??!??!?!??
> >
> > Anna
>
> ale te ziemniaczki byly wczesniej jakos przetworzone.... gotowane czy
> przysmazane na patelnii....
> kasia
ale na patelni mialy sie tylko zarumienic... to nie znaczy, ze zmieknac, a
skoro tak, to tez im trzeba chwili czasu i to juz nie jest szybka
zapiekanka...
--
--
peace,
fire,
Anna
m...@h...com
a...@r...fm
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 12:13:25
Temat: Re: Zapiekanka - z ziemniakówBTW: ostatnio jadłem w Szwecji zapiekankę z ziemniaków - była na dwu
różnych promach więc to chyba typowe danie. Na oko całkiem prosto
wyglądała - ziemniaki w plastrach zapieczone w śmietanie (?).
Smakowało natomiast genialnie.
Czy ktoś zna przepis?
simon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 12:16:14
Temat: Re: Zapiekanka Na szybkoBTW: ostatnio jadłem w Szwecji zapiekankę z ziemniaków - była na dwu
różnych promach więc to chyba typowe danie. Na oko całkiem prosto
wyglądała - ziemniaki w plastrach zapieczone w śmietanie (?).
Smakowało natomiast genialnie.
Czy ktoś zna przepis?
simon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-18 12:50:23
Temat: Re: Zapiekanka - z ziemniakówUżytkownik simon <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8l1hof$gm8$...@n...onet.pl...
> BTW: ostatnio jadłem w Szwecji zapiekankę z ziemniaków - była na dwu
> różnych promach więc to chyba typowe danie. Na oko całkiem prosto
> wyglądała - ziemniaki w plastrach zapieczone w śmietanie (?).
> Smakowało natomiast genialnie.
> Czy ktoś zna przepis?
>
Ziemniaki zapiekane a'la savignon, czy jakos tak (pewnie pokaleczyłem,
pardon). Zalewa jest z kwaśnej śmietany (mieszać intensywnie, żeby się nie
zważyła) i mleka z gałką muszkatałową i piprzem, a całość posypana tartym
serem i zapieczona. Ziemniaki po pokrojeniu (103 mm) należy zagotować
(krótko) w tej zalewie i przelać do naczynia żaroodpornego (posypać serem
itd). Zapiekać 30-40 min (nie może się zrobić breja z ziemniakó). Acha
ziemniaki powinny przed włożeniem do garnka z zalewą lekko namoczone w
osolonej wodzie, ale mogę nie pamiętać dokładnie (może mnie ktoś skoryguje).
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |