Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!ne
wsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!fu-berlin.de!uni-berl
in.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekanki
Date: Mon, 12 Nov 2001 13:29:27 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 30
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <9sobhb$29q$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1005568024 38637738 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80699
Ukryj nagłówki
> Kurdę !
> Jak poczytałem Wasze listy to zgłodniałem.
> Uwielbiam zapiekanki (najlepiej z makaronem i serem), tylko żona mi nie chce
> robić, a jak zrobi to takie sobie.
> Chciałbym sobie dobrze pojeść i jej zrobić niespodziankę. Lubię gotować
> (dobrze). Może mnie wspomożecie jakimi egzotycznymi (nietypowymi)
> przepisami.
cześć ElaAlek
na tej liście brakuje osobników z Kurdystanu, ale są z innych stron
świata.
Co do gotowania, to przejrzyj posty z ostatnich kilku dni, to masz co
popróbować.
A co do zapiekanek, to (co prawda bez makaronu) masz:
(przez przypadek, żona przedwczoraj zrobiła, na dwa dni)
texas hash
smażysz zmielonego woła. Do tego cebulę, pokrojoną. Przyprawiasz na
winie, np. pieprz, sól, cumin, papryka, czili, sos sojowy. Dodajesz
paprykę czerwoną, zieloną, żółtą w kostkę pokrojoną. Na to pucha
obranych pomidorów. Mogą być oczy wiście świeże. Gotować jakieś 10
minut. Przelać do naczynia ognioodpornego, uważać coby się nie uświnić.
Doprawić wg. uznania. Dodać polską szklankę ryżu (220ml) na surowo.
Wymieszać. Położyć na to plastry sera żółtego. Do piekarnika. Po pół
godzinie jest gotowe.
Waldek
|