Data: 2011-05-17 21:39:37
Temat: Re: Zapiekanki - przepisy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 17 May 2011 23:01:11 +0200, Aicha napisał(a):
> Na słodko - ryż, śliwki świeże lub w soku własnym, cynamon, piana z
> białka (duuużo:)) ubita z cukrem pudrem. Zamiast śliwek - można inne
> owoce. Jak moje dziecko nie przepada za ryżem, to tego potrafi zjeść
> każdą ilość ;)
Ryż ugotowany osolony, jabłka (świeże lekko przesmażone lub z zapasów
zimowych ze słoika, masło, cukier (do jabłek), cynamon.
Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem, ułożyć i ubić lekko warstwę
ryżu, na tym warstwę jabłek z cynamonem i cukrem (niewiele cukru, ma być
lekko słodkie, nie całkiem słodkie) i znowu ryż. Można dać więcej warstw
albo tylko te trzy. Spodnią i wierzchnią warstwę ma stanowić ryż. Na
ostatnie warstwie ryżu poukładac wiórki masła. Przykryć szczelnie. Zapiekać
do lekkiego podrumienienia wierzchu.
Fantastico! //i na gorąco, i na zimno do podjadania
PS. No, nie mówiąc już o jabłkowym kruchym gorącym clafouti z lodami
waniliowymi... Ojjeeee.... :-)
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|