Data: 2001-10-17 06:08:29
Temat: Re: Zasmażka
Od: "{Wilma}" <w...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "DominikaNM" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9qhegn$3e0$1@info.cyf-kr.edu.pl...
: Jak robicie zasmażki?
: Ja robię ciemną (niezdrową lecz pyszną) - rumienię mąkę na suchej
: patelni, dodaję masło, mieszam i wlewam do potrawy.
Nigdy nie widzialam, aby rumienic make na suchej patelni. Tak robie, ale z bulka
tarta do posypania np. fasolki.
Make przysmazam na malej ilosci oleju, a jak juz ma odpowiedni kolor zalewam
woda. Robi sie z tego sos. Na patelni rozsmarowuje grudki i dopiero taki sos
wlewam do potrawy.
Aby uzyskac bialy sos nigdy nie rumienie maki. Rozpuszczam maslo delikatnie (aby
sie nie zagotowalo). Do tego dodaje make i (w zaleznosci) abo smietane, albo
mleko, albo wode.
Aby uzyskac jasniejszy sos (np. z tluszczu w ktorym smazylo sie mieso) make z
woda roztrzepuje w malym sloiczku.
Co do tej "kluchy" to nie jestem taka przekonana czy aby wychodzi to dobre.
pozdr. Wilma
|