Data: 2006-02-17 08:44:11
Temat: Re: Zawartość masła w maśle
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Habeck Colibretto" <h...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:elhabiy1fvvm.dlg@habeck.pl...
> Dnia 16.02.2006, o godzinie 14.17.08, na pl.rec.kuchnia, Marek W.
> napisał(a):
>
> >> <ciach>
> >> A nie da rady samemu zrobić?
> >> BTW po jakieś 64-70zł/kg są masła w sklepach ze zdrową żywnością.
> >>
> > http://www.cookingforengineers.com/article.php?id=11
3
>
> O! Tak kiedyś udało mi się zrobić - wyszło zamiast bitej śmietany. :)
Swoją
> drogą pyszne masło w ten sposób wychodzi - śmietana była dosładzana i mało
> nabrało delikatnego słodkiego posmaku. :) Tylko oddzielenie go od resztek
> było niezbyt wygodne. A jak się nazywają te specjalne drewniane naczynia,
w
> których się ubijało kiedyś śmietanę i wychodziło masło?
>
to sie maselnica nazywa - aktualnie do obejzenia w najbliższym skansenie..a
jak sie czasem trafi na pokaz
robienia masła to mozna popróbowac i porównac smak..:)))
Marek
|