Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zdrowe obiady

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zdrowe obiady

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 301


« poprzedni wątek następny wątek »

271. Data: 2011-01-13 07:06:58

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-01-13 08:05, Aicha pisze:

> Ba, w wiki piszą też o udziale tej reakcji w docelowym smaku
> _gotowanego_ ryżu i

_smażonego_

> mięsa

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


272. Data: 2011-01-13 07:51:00

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-01-12 19:36, Panslavista pisze:

>>> OK, masz rację. Tylko że ja przytoczyłam artykuł o przetwarzaniu
>>> produktów
>>> skrobiowych w wysokich temperaturach, nie zaś o gotowaniu.
>>
>> tzn. można gotować w temp. 1200 stopni C?
>
> Podać pobliskie temperatury wrzenia niektórych gotowań?

Podać. Wy tu o ekstremach temperaturowych, a ja cały czas usiłuję
uświadomić niektórym, że zrobić sobie kuku można również za pomocą
własnego pieca/kuchenki/piekarnika. Widać ci niektórzy nie potrafią/nie
chcą tego zrozumieć.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


273. Data: 2011-01-13 08:04:57

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:igmat5$h8f$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-01-12 19:36, Panslavista pisze:
>
>>>> OK, masz rację. Tylko że ja przytoczyłam artykuł o przetwarzaniu
>>>> produktów
>>>> skrobiowych w wysokich temperaturach, nie zaś o gotowaniu.
>>>
>>> tzn. można gotować w temp. 1200 stopni C?
>>
>> Podać pobliskie temperatury wrzenia niektórych gotowań?
>
> Podać. Wy tu o ekstremach temperaturowych, a ja cały czas usiłuję
> uświadomić niektórym, że zrobić sobie kuku można również za pomocą
> własnego pieca/kuchenki/piekarnika. Widać ci niektórzy nie potrafią/nie
> chcą tego zrozumieć.

Po co? Nie załapałaś, że te dane w tabelach matematyczno - fizycznych?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


274. Data: 2011-01-13 13:35:19

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 13 Sty, 09:21, Lebowski wrote:
> W dniu 2011-01-13 08:51, Aicha pisze:
> [...]
> I nie sluchaj wiecej tej trolicy.

Śmiem nie podzielać Twojej opinii o @Aicha.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


275. Data: 2011-01-13 13:47:39

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 13 Sty, 14:38, Lebowski wrote:
> >> [...]
> >> I nie sluchaj wiecej tej trolicy.
> > miem nie podziela Twojej opinii o @Aicha.
> [...]
> A jak uzasadniasz sobie jej proby dialogow np. z pansla?

Potraktowanie Go jak człowieka.
Ja też czasami prowadzę z Nim dyskusję (jeśli mam coś do powiedzenia).

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


276. Data: 2011-01-13 13:49:53

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 13 Jan 2011 07:51:35 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-01-12 22:58, Ikselka pisze:
>
>>>>> (...)Widzisz różnice między małym kółeczkiem a zerem? Pogódź się z tym, że
>>>>> mam rację. No chyba, że wg Ciebie gotowanie zachodzi w 1000 stopni.
>>>>> Celsjusza.
>>>>
>>>> OK, masz rację. Tylko że ja przytoczyłam artykuł o przetwarzaniu produktów
>>>> skrobiowych w wysokich temperaturach, nie zaś o gotowaniu.
>>>
>>> Czyli wg Ciebie chleb, ciastka i ciasta akrylamidu nie zawierają?
>>
>> "Przetwarzanie produktów skrobiowych w wysokich temperaturach" przywiodło
>> Cię do takiego wniosku? Zaiste, podziwiam.
>
> Skoro twierdzisz, że popping amarantusowy jest szkodliwy, ba,
> rakotwórczy, cytując jakiegoś anonima z netu, a nie chcesz zauważyć, że
> sama sobie we własnej kuchni gotujesz ten los, trzymając się kurczowo
> błędnej wartości podanej w artykule, to wypada Ci tylko życzyć
> słodkiego, miłego życia :D

Porównaj ILOŚCI szkodliwej substancji zawartej w poszczególnych produktach,
podane w artykule, to zauważysz różnicę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


277. Data: 2011-01-13 13:50:57

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 13 Jan 2011 08:05:06 +0100, Aicha napisał(a):

> No chyba, że swoje makowce dla uzyskania pięknej brązowej skórki
> (tworzeniem której reakcja Maillarda się objawia) _gotujesz_ w
> temperaturze 100 stopni, to wtedy włażę pod stół i odszczekuję :P
>
> Ba, w wiki piszą też o udziale tej reakcji w docelowym smaku
> _gotowanego_ ryżu i mięsa. O krówkach, toffi, kajmaku już przez
> przyzwoitość nie wspomnę.
> Co więcej, reakcja ta może zachodzić już w temperaturze pokojowej. Tyle,
> że wtedy nie powstaje akrylamid.

Odpowiedziałam w poprzednim poście, przed chwilą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


278. Data: 2011-01-13 13:53:03

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 13 Jan 2011 08:51:00 +0100, Aicha napisał(a):

> Podać. Wy tu o ekstremach temperaturowych, a ja cały czas usiłuję
> uświadomić niektórym, że zrobić sobie kuku można również za pomocą
> własnego pieca/kuchenki/piekarnika. Widać ci niektórzy nie potrafią/nie
> chcą tego zrozumieć.

Nie jadam/y czipsów ani płatków kukurydzianych. Reszta - patrz zawartość
akryloamidu w ww produktach oraz innych typu chleb itp, w artykule.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


279. Data: 2011-01-13 14:03:49

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 13 Jan 2011 05:47:39 -0800 (PST), JaMyszka napisał(a):

> On 13 Sty, 14:38, Lebowski wrote:
>>>> [...]
>>>> I nie sluchaj wiecej tej trolicy.
>>> miem nie podziela Twojej opinii o @Aicha.
>> [...]
>> A jak uzasadniasz sobie jej proby dialogow np. z pansla?
>
> Potraktowanie Go jak człowieka.

Jak to "JAK"?
"JAK" człowieka to mozesz potraktować małpę, psa, dowolne zwierzę, kiedy Ci
na mózg padnie. CZŁOWIEK to człowiek.

> Ja też czasami prowadzę z Nim dyskusję (jeśli mam coś do powiedzenia).

O, jaka Pani życzliwa, NAWET z Panslavistą rozmawia i traktuje JAK
człowieka... :-/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


280. Data: 2011-01-13 14:15:59

Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:f5e50037-1217-4c2f-b21a-9c9d65ffcac2@v17g2000yq
v.googlegroups.com...
On 13 Sty, 14:38, Lebowski wrote:
> >> [...]
> >> I nie sluchaj wiecej tej trolicy.
> > miem nie podziela Twojej opinii o @Aicha.
> [...]
> A jak uzasadniasz sobie jej proby dialogow np. z pansla?

Potraktowanie Go jak człowieka.
Ja też czasami prowadzę z Nim dyskusję (jeśli mam coś do powiedzenia).

Zawsze odczuwałem dużą sympatię do cichuteńkich myszek. :-))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 20 ... 27 . [ 28 ] . 29 ... 31


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Herbata angielska
Kaczka z jabłkami.
Dzieci jedzą śmieci.
Masła i smalcu daj nam dzisiaj...
Odgrzewanie kotletów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »