« poprzedni wątek | następny wątek » |
271. Data: 2011-01-13 07:06:58
Temat: Re: Zdrowe obiadyW dniu 2011-01-13 08:05, Aicha pisze:
> Ba, w wiki piszą też o udziale tej reakcji w docelowym smaku
> _gotowanego_ ryżu i
_smażonego_
> mięsa
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
272. Data: 2011-01-13 07:51:00
Temat: Re: Zdrowe obiadyW dniu 2011-01-12 19:36, Panslavista pisze:
>>> OK, masz rację. Tylko że ja przytoczyłam artykuł o przetwarzaniu
>>> produktów
>>> skrobiowych w wysokich temperaturach, nie zaś o gotowaniu.
>>
>> tzn. można gotować w temp. 1200 stopni C?
>
> Podać pobliskie temperatury wrzenia niektórych gotowań?
Podać. Wy tu o ekstremach temperaturowych, a ja cały czas usiłuję
uświadomić niektórym, że zrobić sobie kuku można również za pomocą
własnego pieca/kuchenki/piekarnika. Widać ci niektórzy nie potrafią/nie
chcą tego zrozumieć.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
273. Data: 2011-01-13 08:04:57
Temat: Re: Zdrowe obiady
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:igmat5$h8f$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-01-12 19:36, Panslavista pisze:
>
>>>> OK, masz rację. Tylko że ja przytoczyłam artykuł o przetwarzaniu
>>>> produktów
>>>> skrobiowych w wysokich temperaturach, nie zaś o gotowaniu.
>>>
>>> tzn. można gotować w temp. 1200 stopni C?
>>
>> Podać pobliskie temperatury wrzenia niektórych gotowań?
>
> Podać. Wy tu o ekstremach temperaturowych, a ja cały czas usiłuję
> uświadomić niektórym, że zrobić sobie kuku można również za pomocą
> własnego pieca/kuchenki/piekarnika. Widać ci niektórzy nie potrafią/nie
> chcą tego zrozumieć.
Po co? Nie załapałaś, że te dane w tabelach matematyczno - fizycznych?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
274. Data: 2011-01-13 13:35:19
Temat: Re: Zdrowe obiadyOn 13 Sty, 09:21, Lebowski wrote:
> W dniu 2011-01-13 08:51, Aicha pisze:
> [...]
> I nie sluchaj wiecej tej trolicy.
Śmiem nie podzielać Twojej opinii o @Aicha.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
275. Data: 2011-01-13 13:47:39
Temat: Re: Zdrowe obiadyOn 13 Sty, 14:38, Lebowski wrote:
> >> [...]
> >> I nie sluchaj wiecej tej trolicy.
> > miem nie podziela Twojej opinii o @Aicha.
> [...]
> A jak uzasadniasz sobie jej proby dialogow np. z pansla?
Potraktowanie Go jak człowieka.
Ja też czasami prowadzę z Nim dyskusję (jeśli mam coś do powiedzenia).
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
276. Data: 2011-01-13 13:49:53
Temat: Re: Zdrowe obiadyDnia Thu, 13 Jan 2011 07:51:35 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2011-01-12 22:58, Ikselka pisze:
>
>>>>> (...)Widzisz różnice między małym kółeczkiem a zerem? Pogódź się z tym, że
>>>>> mam rację. No chyba, że wg Ciebie gotowanie zachodzi w 1000 stopni.
>>>>> Celsjusza.
>>>>
>>>> OK, masz rację. Tylko że ja przytoczyłam artykuł o przetwarzaniu produktów
>>>> skrobiowych w wysokich temperaturach, nie zaś o gotowaniu.
>>>
>>> Czyli wg Ciebie chleb, ciastka i ciasta akrylamidu nie zawierają?
>>
>> "Przetwarzanie produktów skrobiowych w wysokich temperaturach" przywiodło
>> Cię do takiego wniosku? Zaiste, podziwiam.
>
> Skoro twierdzisz, że popping amarantusowy jest szkodliwy, ba,
> rakotwórczy, cytując jakiegoś anonima z netu, a nie chcesz zauważyć, że
> sama sobie we własnej kuchni gotujesz ten los, trzymając się kurczowo
> błędnej wartości podanej w artykule, to wypada Ci tylko życzyć
> słodkiego, miłego życia :D
Porównaj ILOŚCI szkodliwej substancji zawartej w poszczególnych produktach,
podane w artykule, to zauważysz różnicę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
277. Data: 2011-01-13 13:50:57
Temat: Re: Zdrowe obiadyDnia Thu, 13 Jan 2011 08:05:06 +0100, Aicha napisał(a):
> No chyba, że swoje makowce dla uzyskania pięknej brązowej skórki
> (tworzeniem której reakcja Maillarda się objawia) _gotujesz_ w
> temperaturze 100 stopni, to wtedy włażę pod stół i odszczekuję :P
>
> Ba, w wiki piszą też o udziale tej reakcji w docelowym smaku
> _gotowanego_ ryżu i mięsa. O krówkach, toffi, kajmaku już przez
> przyzwoitość nie wspomnę.
> Co więcej, reakcja ta może zachodzić już w temperaturze pokojowej. Tyle,
> że wtedy nie powstaje akrylamid.
Odpowiedziałam w poprzednim poście, przed chwilą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
278. Data: 2011-01-13 13:53:03
Temat: Re: Zdrowe obiadyDnia Thu, 13 Jan 2011 08:51:00 +0100, Aicha napisał(a):
> Podać. Wy tu o ekstremach temperaturowych, a ja cały czas usiłuję
> uświadomić niektórym, że zrobić sobie kuku można również za pomocą
> własnego pieca/kuchenki/piekarnika. Widać ci niektórzy nie potrafią/nie
> chcą tego zrozumieć.
Nie jadam/y czipsów ani płatków kukurydzianych. Reszta - patrz zawartość
akryloamidu w ww produktach oraz innych typu chleb itp, w artykule.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
279. Data: 2011-01-13 14:03:49
Temat: Re: Zdrowe obiadyDnia Thu, 13 Jan 2011 05:47:39 -0800 (PST), JaMyszka napisał(a):
> On 13 Sty, 14:38, Lebowski wrote:
>>>> [...]
>>>> I nie sluchaj wiecej tej trolicy.
>>> miem nie podziela Twojej opinii o @Aicha.
>> [...]
>> A jak uzasadniasz sobie jej proby dialogow np. z pansla?
>
> Potraktowanie Go jak człowieka.
Jak to "JAK"?
"JAK" człowieka to mozesz potraktować małpę, psa, dowolne zwierzę, kiedy Ci
na mózg padnie. CZŁOWIEK to człowiek.
> Ja też czasami prowadzę z Nim dyskusję (jeśli mam coś do powiedzenia).
O, jaka Pani życzliwa, NAWET z Panslavistą rozmawia i traktuje JAK
człowieka... :-/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
280. Data: 2011-01-13 14:15:59
Temat: Re: Zdrowe obiady
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:f5e50037-1217-4c2f-b21a-9c9d65ffcac2@v17g2000yq
v.googlegroups.com...
On 13 Sty, 14:38, Lebowski wrote:
> >> [...]
> >> I nie sluchaj wiecej tej trolicy.
> > miem nie podziela Twojej opinii o @Aicha.
> [...]
> A jak uzasadniasz sobie jej proby dialogow np. z pansla?
Potraktowanie Go jak człowieka.
Ja też czasami prowadzę z Nim dyskusję (jeśli mam coś do powiedzenia).
Zawsze odczuwałem dużą sympatię do cichuteńkich myszek. :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |