Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.torun.pdi.net!
not-for-mail
From: dzieciol <p...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zielone banany
Date: Sun, 16 Apr 2000 18:46:35 -0400
Organization: sciepowe rykowisko
Lines: 42
Message-ID: <3...@p...net>
References: <3...@p...net> <8dd9qt$o7$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 09-060.012.popsite.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: rymunda.torun.pdi.net 955925188 15058 64.24.43.60 (16 Apr 2000 22:46:28 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...torun.pdi.net
NNTP-Posting-Date: 16 Apr 2000 22:46:28 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en,pdf
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26996
Ukryj nagłówki
Ola wrote:
> "dzieciol" <p...@p...net> wrote in message
> news:38F94904.55E31DC@puszcza.net...
> > Kiedys dalem tu glos na temat zielonych bananow
> > /platany?/
> > wyzywajac to od trotow-opinie ta podtrzymuje,
> > przynajmniej
> > w wersji smazonej /ktos zachwycal sie jajecznica
> > na tym
> > smazona/. Banany te jak poleza staja sie zolte a
> > potem
> > nawet czernieja-tylko skora, gruba. W tym czasie
> > miekna.
> > /W handlu dojrzale sa pod nazwa 'yellow plantains'
> > nieco
> > drozsze/ Otoz te banany pieczone w piekarniku
> > /mozna w
> > mikrofalowce ale to nie to!/ to pysznosc! W
> > konsystencji
> > troche jak krem, w smaku cos posredniego miedzy
> > ananasem a bananem i slodkie i kwaskowate.
> >
> Witam.
> Nigdy nie robilam tych "zielonych" w piekarniku, ale robilam na
> patelni tak jak frytki tylko pokrojone w plastry dosyc grube i po
> usmazeniu na talerzyk i miodem polac. Bardzo dobre.
>
> Ola
Jakkolwiek w tytule 'zielone banany' to dalej mowa o 'yellow
plantains', mimo ze to ten sam owoc, tylko w innym stadium
dojrzewania to roznica jak dnien i noc. Jeszcze zielone
to po usmazeniu troty bez smaku, cos tak jakby sprochniale
drzewo gryzc /nawet bardziej twarde, trzcinowate lyko/, juz zolte
to niebo w gebie. Wlasnie zjadlem cos takiego upieczonego
wczesniej, wystudzonego, polowe z bita smietana, polowe
podlana spirytusem. Kto chce wiedziec jak to smakuje to
niech sam poeksperymentuje. TIP: piec w piekarniku, brojlerze,
na grilu do czasu az skora czrna a poprzez skore zaczna sie
wydobywac bablowate, spienione, kleiste farfocle.
|