Data: 2001-11-14 15:46:44
Temat: Re: Ziemniaczana zapiekanke czosnkowa
Od: "Maja" <m...@g...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
| trochę mleka
A ja biore slodka smietanke.
| Obrane ziemniaki trzeba pokroic w plasterki tak ok. 1cm. Czosnek tez
w
| plasterki. Naczynie posmarowac maslem lub olejem, posypac czosnkiem
(czesc)
A ja lubie te ziemniaki jak najcieniej - tak najwyzej 1 mm, a jeszcze
lepiej prawie przezroczyste; jest wtedy wiecej roboty z ukladaniem,
ale jak sie rowniutko ulozy, to zapiekanka ma przepyszna jedwabista
konsystencje - pycha; duzo czosnku miedzy warstwy, a przyprawiam sola
(duzo, bo ziemniaki kradna sol), pieprzem i mielona galka
muszkatolowa, potem polewam smietanka i posypuje ostrym serem.
Pieke pod przykryciem, a przez ostatni kwadrans rumienie rak, ze
powstaje zlota chrupiaca skorka.
Ale zasadniczo to jest ta sama zapiekanka :) tylko inny wariant
Pozdrawiam,
Maja
|