Data: 2001-01-17 21:02:33
Temat: Re: Zimowe jedzenie/Fasola z wieprzowina
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka Szalewska-Palasz wrote:
> >Na pewno porzeczki (currants). Suszone zurawiny tez mamy, jak i suszone
> >truskawki, czeresnie, czarne jagody.
>
> truskawek nie spotkalam jeszcze, jak smakuja, i do czego uzywasz?
Do podgryzania i do keksu. Tak juz pozmienialam moj keks, ze dodaje
tylko dziwne bakalie, tzn. juz wspomniane suszone truskawki, porzeczki,
czeresnie, zurawiny, mango, papaje, ananas, orzechy pecans, czarne figi,
orzechy laskowe (u nas to egzotyka).
Moj Ojciec sprobowal, zjadl z ochota, a spytany, jak mu smakowalo,
odpowiedzial: dobre to moze i jest, nawet niezle, ale z Mamy keksem to
nie ma nic wspolnego.
A propos keksu, mam taka historie.
Mama robila kiedys keks, i ladnie wyszedl. Zabrali go ze soba, gdy
jechali na narty. Poczestowala wszystkich naokolo, mlaskali, az tu nagle
zdziwienie w oczach jednego pana, i coz wyjmuje on z ust? Malutki
odwaznik z Mamy wagi, ktory wpadl niezauwazony do ciasta. Na szczescie
pan nie zlamal sobie szczeki.
Magdalena Bassett
|