Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zioła
Date: Fri, 23 Apr 2004 09:58:51 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 31
Message-ID: <c6aiab$i7q$1@inews.gazeta.pl>
References: <c6840f$7eu$1@inews.gazeta.pl> <c684gf$acv$1@nemesis.news.tpi.pl>
<c6aci6$bin$1@inews.gazeta.pl> <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: alpha.ckp.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1082707083 18682 212.160.198.2 (23 Apr 2004 07:58:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Apr 2004 07:58:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199305
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
> Co więcej przyznam się w
> tajemnicy, że jak lubię surową kwaśną kapustę, to sądziłem, że nie
> służy mi ona, bo od jakiegoś czasu, zawsze miałem po niej pewne
> sensacje. A teraz nic. Wypilem ze smakiem całą szklankę soku. Nigdy
> więcej kupnej kapusty kiszonej.
===
Nic dodać, nic ująć :-)
Moja, już trzecia kapusta, się skończyła. Tym razem, na 20kg, dorzuciłem do
niej 2kg szarych renet. Jabłka, pokrojone w kawałki, mniej więcej po 5-6
tygodniach rozpłynęły się całkowicie w kapuście, nadając jej kwaskowości
"inny wymiar". Mmmm... Teraz muszę spróbować z żurawianami (Bożenka).
Wyczytałem w mądrej książce o możliwości kiszenia kapusty w kwietniu. Na
skutek długiego leżakowania, ma być ona mniej kwaskowa. W łykend zrobię
próbnie mały garczek. Z innej książeczki dowiedziałem się, że aby po
ukiszeniu kapusta miała ładny, żółty kolor, o którym piszesz, to przed
poszatkowaniem należy ją trzymać przez minimum trzy dni w całkowitej
ciemności. Jakieś przemiany w barwnikach wtedy zachodzą.
W ramach eksperymentowania postanowiłwem też ukisić młodą (!) kapustę. Tylko
z ciekawości. Bardzo jestem zainteresowany rezultatem. A może słyszałeś coś
o tym?
waldek
===
|