Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zna ktos czeski? Re: Zna ktos czeski? - pozmozcie z reszta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zna ktos czeski? - pozmozcie z reszta

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zna ktos czeski? - pozmozcie z reszta
Date: Mon, 12 Sep 2005 16:44:02 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 124
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <dg3gvi$kd1$1@news.onet.pl> <dg3t1a$la3$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: gprs2.plusgsm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1126536254 6439 212.2.100.247 (12 Sep 2005 14:44:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Sep 2005 14:44:14 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247880
Ukryj nagłówki

In article <dg3t1a$la3$1@news.onet.pl>,
"lukas3339" <l...@g...net.pl> wrote:

> "lukas3339" <l...@g...net.pl> wrote in message
> news:dg3gvi$kd1$1@news.onet.pl...
> >Príprava
> >Vsechny prísady az na mouku smícháme v míse.
>
> Wszystkie skladniki oprocz maki wsypujemy do miski???

Mieszamy w misce.
>
>
> >Tu posadíme na hrnec, ve kterém se varí voda, a vse pomocí metlicky sleháme
> >v páre.
>
> Postawic na garnku w ktorym gotuje sie woda __________________

i wszystko za pomocą miotełki ubijamy na parze.

> >Meli bychom získat smes malinko ridsí konzistence, nez je majonéza.
>
> Chcemy uzyskac konsystencje rzadsza od majonezu.

Odrobinę mniejszą.


>
> >Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme testo.
>
> Wsypujemy make i zarabiamy ciasto.

Mąkę przesianą.
>
>
> >Rozdelíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vlozíme do
> mikrotenových sácku, aby neoschlo.
>
> Dzielimy na 4 czesci i zawijamy w folie spozywcza (??? )
> albo wkładamy do woreczków z mikrotenu (takie foliowe woreczki, do kupienia w
Czechach, ale myślę, że mogą być każde inne) zeby nie wyschlo.
>
> >Troubu predehrejeme na 180, horkovzdusnou na 160 stupnu.
>

Piecyk nagrzewamy do 180 stopni, z termoobiegiem na 160 stopni.
(termoobiegu nie jestem całkiem pewien)
>
>
> >Z dílu testa vyvalujeme na pecicím papíru tenké pláty, které muzeme pro
> úhlednost vykrojit poklickou, nebo si na papíru predkreslíme kruh o prumeru
> cca 20 cm.

Z części ciasta wałkujemy na papierze do pieczenia cienkie płaty, które
możemy ładnie wyciąć używając pokrywki, albo kreśląc na wzór na papierze
kraą o średnicy ok. 20 cm.

>
>
> Tutaj cos o tym ze z ciasta wykrawamy kola o srednicy ok. 20cm ( ale nie
> wiem czy czegos nie przeoczylem )
>
>
> > Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, peceme do ruzovozlaté barvy.
> > Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.
>
> Strzelam: Kladziemy na blasze

i krótko, najwyżej trzy minuty pieczemy az się zrobią różowozłociste,
zdejmujemy z papieru i łączymy kremem.
>
>
>
> >Príprava krému: Do kastrulku vlijeme mléko, prisypeme mouku a smes uvedeme
> >do varu.
>

Do rondelka wlewamy mleko, zasypujemy maka i mieszankę doprowadzamy do
wrzenia.


>
> > Za stálého míchání takzvane odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu
> > promícháváme do
> >vychladnutí, respektive do pokojové teploty.

Ciągle mieszając, jak to się mówi, odpalamy. (Nie znam tego kuchennego
idiomu, ale myślę, że to tyle, co w polskich podobnych przepisach nazywa
się "podgrzewaniem mieszając, aż odstanie od rondla).

Wyłączamy płytę kuchenną i masę mieszamy, aż wystygne, albo do
temperatury pokojowej.

>
> Nie skumalem nic poza temperatura pokojowa.
>
>
> >Pak zatreme máslo, které musí být rovnez pokojové teploty - jinak by se
> krém srazil - cukr a zloutek.
>
> Maslo ktore musi rowniez miec pokojowa tempreature ( inaczej by sie krem
> zwarzyl ??? ) ucieramy z cukrem i zoltkiem

Dobrze.
>
>
> >Jednotlivé pláty testa spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Ozdobíme
> >popraskem cukru a sezonním ovocem.
>
> Jednakowe platy ciasta

łączymy

> kremem i

układamy warstwami

> miodownik. Ozdabiamy
> cukrem

oprószamy cukrem pudrem

>i sezonowym owocem.

Władysław

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.09 lukas3339
13.09 Małgorzata Leszczyńska
13.09 JerzyN
13.09 Wladyslaw Los
14.09 JerzyN
14.09 Wladyslaw Los
15.09 JerzyN
15.09 Wladyslaw Los
15.09 JerzyN
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem