Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zna ktos czeski? - pozmozcie z reszta
Date: Mon, 12 Sep 2005 16:44:02 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 124
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <dg3gvi$kd1$1@news.onet.pl> <dg3t1a$la3$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: gprs2.plusgsm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1126536254 6439 212.2.100.247 (12 Sep 2005 14:44:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Sep 2005 14:44:14 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247880
Ukryj nagłówki
In article <dg3t1a$la3$1@news.onet.pl>,
"lukas3339" <l...@g...net.pl> wrote:
> "lukas3339" <l...@g...net.pl> wrote in message
> news:dg3gvi$kd1$1@news.onet.pl...
> >Príprava
> >Vsechny prísady az na mouku smícháme v míse.
>
> Wszystkie skladniki oprocz maki wsypujemy do miski???
Mieszamy w misce.
>
>
> >Tu posadíme na hrnec, ve kterém se varí voda, a vse pomocí metlicky sleháme
> >v páre.
>
> Postawic na garnku w ktorym gotuje sie woda __________________
i wszystko za pomocą miotełki ubijamy na parze.
> >Meli bychom získat smes malinko ridsí konzistence, nez je majonéza.
>
> Chcemy uzyskac konsystencje rzadsza od majonezu.
Odrobinę mniejszą.
>
> >Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme testo.
>
> Wsypujemy make i zarabiamy ciasto.
Mąkę przesianą.
>
>
> >Rozdelíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vlozíme do
> mikrotenových sácku, aby neoschlo.
>
> Dzielimy na 4 czesci i zawijamy w folie spozywcza (??? )
> albo wkładamy do woreczków z mikrotenu (takie foliowe woreczki, do kupienia w
Czechach, ale myślę, że mogą być każde inne) zeby nie wyschlo.
>
> >Troubu predehrejeme na 180, horkovzdusnou na 160 stupnu.
>
Piecyk nagrzewamy do 180 stopni, z termoobiegiem na 160 stopni.
(termoobiegu nie jestem całkiem pewien)
>
>
> >Z dílu testa vyvalujeme na pecicím papíru tenké pláty, které muzeme pro
> úhlednost vykrojit poklickou, nebo si na papíru predkreslíme kruh o prumeru
> cca 20 cm.
Z części ciasta wałkujemy na papierze do pieczenia cienkie płaty, które
możemy ładnie wyciąć używając pokrywki, albo kreśląc na wzór na papierze
kraą o średnicy ok. 20 cm.
>
>
> Tutaj cos o tym ze z ciasta wykrawamy kola o srednicy ok. 20cm ( ale nie
> wiem czy czegos nie przeoczylem )
>
>
> > Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, peceme do ruzovozlaté barvy.
> > Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.
>
> Strzelam: Kladziemy na blasze
i krótko, najwyżej trzy minuty pieczemy az się zrobią różowozłociste,
zdejmujemy z papieru i łączymy kremem.
>
>
>
> >Príprava krému: Do kastrulku vlijeme mléko, prisypeme mouku a smes uvedeme
> >do varu.
>
Do rondelka wlewamy mleko, zasypujemy maka i mieszankę doprowadzamy do
wrzenia.
>
> > Za stálého míchání takzvane odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu
> > promícháváme do
> >vychladnutí, respektive do pokojové teploty.
Ciągle mieszając, jak to się mówi, odpalamy. (Nie znam tego kuchennego
idiomu, ale myślę, że to tyle, co w polskich podobnych przepisach nazywa
się "podgrzewaniem mieszając, aż odstanie od rondla).
Wyłączamy płytę kuchenną i masę mieszamy, aż wystygne, albo do
temperatury pokojowej.
>
> Nie skumalem nic poza temperatura pokojowa.
>
>
> >Pak zatreme máslo, které musí být rovnez pokojové teploty - jinak by se
> krém srazil - cukr a zloutek.
>
> Maslo ktore musi rowniez miec pokojowa tempreature ( inaczej by sie krem
> zwarzyl ??? ) ucieramy z cukrem i zoltkiem
Dobrze.
>
>
> >Jednotlivé pláty testa spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Ozdobíme
> >popraskem cukru a sezonním ovocem.
>
> Jednakowe platy ciasta
łączymy
> kremem i
układamy warstwami
> miodownik. Ozdabiamy
> cukrem
oprószamy cukrem pudrem
>i sezonowym owocem.
Władysław
|