Data: 2001-12-19 13:41:54
Temat: Re: Znowu śledzik
Od: <b...@k...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Użytkownik Krysia <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisała:
> > podajecie wspaniałe przepisy na śledzika, ale za mną chodzi 'normalny'
> > korzenny. Jak u Mamusi. Była w zalewie gorczyca, cebulka i coś jeszcze.
> > Mogły śledziki długo w zalewie pokutować, były coraz lepsze. Niestety,
> > domownikom nie starczało cierpliwości i znikały w 'podejrzanych
> > okolicznościach', a nikt się nie przyznawał.
>
> Znalazlam przepis cos takiego z gorczyca na:
> http://www.roxanaa.obywatel.pl/roxana/przepisy7.htm
>
> Śledzie w czerwonym winie
>
> 10 filetów matijasów,
> 5 czerwonych cebul,
> 1/4 litra wody,
> 1/4 litra czerwonego wytrawnego wina,
> 1/4 litra octu,
> 1 szklanka cukru,
> 2 listki laurowe,
> 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu,
> 1 łyżeczka gorczycy,
> 5 goździków.
>
> Cebule obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wodę, ocet i wino oraz cukier.
> Dodać przyprawy, a potem cebulę. Całość podgrzać, ale nie gotować.
> Odstawić do ostygnięcia. Matiasy przełożyć do miski. Zalać marynatą
> i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem na stół osączyć z marynaty
> i ułożyć na półmisku. Udekorować krążkami cebuli z marynaty.
> (Źródło: Telegazeta TVP2)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
witam :)
ja wczoraj zrobilam sledzie ,namoczylam na 2 godziny , pokroilam w talarki
cebulke duzo cebuli , pokroilam sledzie na kawalki ok.5cm
i poprzekladalam cebulei sledzie na zmiane w kamiennym garnku podtykajac od
czasu do czasu listek laurowy ziele pieprz gorczyce
wszystko to zalam octem z wina bialego i na wierzchu zalam olejem.
tak postaja w zimnym miejscu do wigilii i pozniej robie je dalej na rozne
sposoby ze np. ze smietana i jablkami .
Beata - lublin
ps. moje dzieci je uwielbiaja znaczy sie te sledzie z ziemniakami w mundurkach.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|