Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.internetia.pl!isdnet!wanadoo.fr!proxad.net!tea
ser.fr!fr.usenet-edu.net!usenet-edu.net!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul
.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żółte sery
Date: Mon, 27 Aug 2001 10:56:39 +0200
Organization: T-Online
Lines: 29
Message-ID: <9md48d$1cr$00$2@news.t-online.com>
References: <9m8cfb$ak$1@sunsite.icm.edu.pl> <9mbol3$76r$3@news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 998904909 00 1435 SP6wSD-TGAyZY 010827 09:35:09
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64307
Ukryj nagłówki
"Kamila Perczak" <c...@m...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:9mbol3$76r$3@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Alex P. J. [SCORPIO ADS] <s...@s...com> w wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisał:9m8cfb$ak$...@s...icm.edu.pl...
> >
> > Taka mała 'ankietka' - jakie żółte sery są Waszymi ulubionymi?
>
> Ostatnio kupiłam wędzony pod oryginalną nazwą "Ramzes". Pyyycha :-).
> Delikatny, łagodny, rozpuszcza się w ustach. Własnie przed chwilą zjadłam
> bułkę z Ramzesem (choć o tej godzinie to już w ogóle nie powinnam nic do ust
> wkładać).
>
> Kamila Pe.
>
Tez chetnie zjadam wedzone sery. Mam nawet taka ulubiona Goude z Magdeburga w
kawalku obwinietym nicia kuchenna czy inna dratwa. Chetnie tez jadlem wedzone
sery na Ukrainie w ksztalcie kielbasy. Jadam sporo owczych serow typu feta
gerckich w tym kretenskich oraz korsykanskich. Nawet z dodatkiem mleka koziego.
Uwielbiam Etorki, to ser z poludnia Francji, juz nie pamietam czy z samego mleka
owczego czy pol na pol z krowim. Jesli zas chodzi o obecna fascynacje, to prym
wiedzie Old Dutch Master z mleka fryzyjskich krow. Jest tak stary ze wrecz
krystalizuje i kruszy sie. Nigdy nie jem go z pieczywem tylko zakaszam po
kolacji pod czerwone wino.
Irek
|