Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?
Date: Sun, 12 Nov 2017 20:12:17 +0100
Organization: private
Lines: 52
Message-ID: <o...@t...home>
References: <oua61h$4qt$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-87-105-66-55.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1510513942 4995 87.105.66.55 (12 Nov 2017 19:12:22
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Nov 2017 19:12:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379455
Ukryj nagłówki
W dniu .11.2017 o 20:04 Sebastian Biały <h...@p...onet.pl> pisze:
> Cześć.
>
> Odwiedziłem dzisiaj coś w rodzaju fastfooda z samoobsługą w
> hipermerkecie. Kuchnia ciężka do identyfikacji, myśle że "azjatycka"
> będzie najbliżej i raczej nie chińska, bardziej wietnamska.
>
> Wśród przepysznych specjałów jest żółty makaron. Nie jest on do zupy,
> tylko do jedzenia z mięsem. Jest znakomicie przyprawiony - nie ostro,
> ale wyraziście. Przypuszczam że żółta barwa to z kurkumy...
>
> Najbliższy szmak tego typu który potrafie zidentyfikować to przyprawa w
> Lidlowskim "Bami Goreng", czyli takim daniu na patelnie (podobno
> indonezyjskim), ale zaskakująco smacznym jak na standardy dyskontu. Ale
> ja nie o tym.
>
> Jak nazywa się taki makaron? Wydaje mi się że jest normalny z przenicy +
> przyprawa. Jest na tyle dobry że może warto by go przygotować w domu.
> Czy ktoś ze szklaną kulą mógłby mi podrzucić jakieś pomysly gdzie szukać
> przepisu? Nawet jak znajdę inny to eksperymentować można. Nie mam punktu
> zaczepienia, internet marudzi głównie w temacie makaronów ryżowych.
Byłoby znacznie łatwiej, gdybyś podał miasto, nazwę hipermarketu i owego
fastfooda.
--
Trefniś
|