Data: 2017-11-12 20:12:17
Temat: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .11.2017 o 20:04 Sebastian Biały <h...@p...onet.pl> pisze:
> Cześć.
>
> Odwiedziłem dzisiaj coś w rodzaju fastfooda z samoobsługą w
> hipermerkecie. Kuchnia ciężka do identyfikacji, myśle że "azjatycka"
> będzie najbliżej i raczej nie chińska, bardziej wietnamska.
>
> Wśród przepysznych specjałów jest żółty makaron. Nie jest on do zupy,
> tylko do jedzenia z mięsem. Jest znakomicie przyprawiony - nie ostro,
> ale wyraziście. Przypuszczam że żółta barwa to z kurkumy...
>
> Najbliższy szmak tego typu który potrafie zidentyfikować to przyprawa w
> Lidlowskim "Bami Goreng", czyli takim daniu na patelnie (podobno
> indonezyjskim), ale zaskakująco smacznym jak na standardy dyskontu. Ale
> ja nie o tym.
>
> Jak nazywa się taki makaron? Wydaje mi się że jest normalny z przenicy +
> przyprawa. Jest na tyle dobry że może warto by go przygotować w domu.
> Czy ktoś ze szklaną kulą mógłby mi podrzucić jakieś pomysly gdzie szukać
> przepisu? Nawet jak znajdę inny to eksperymentować można. Nie mam punktu
> zaczepienia, internet marudzi głównie w temacie makaronów ryżowych.
Byłoby znacznie łatwiej, gdybyś podał miasto, nazwę hipermarketu i owego
fastfooda.
--
Trefniś
|