Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "-=Elwood=-" <e...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zolty ser ...
Date: Tue, 30 Dec 2003 17:21:01 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 24
Message-ID: <bss8nq$135$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <bss1bv$7t9$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-3690.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1072801338 1125 62.87.140.106 (30 Dec 2003 16:22:18
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Dec 2003 16:22:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184846
Ukryj nagłówki
Jesli nigdy tego nie robiłeś to nie polecam. Aby zrobić żółty ser musisz po
pierwsze kupić podpuszczkę, utrzymywać określoną temperaturę mleka itp (jak
siępomylisz to wyjdzie ci grani i to niezbyt dobry ;(
Narób sobie baiłego sera albo tzw Sera francuskiego śmietankowego
Składniki:
Dwa litry dobrej kwaśnej śmietany
Tyle samo gęstej bardzo słodkiej śmietanki
kawałek podpuszczki cielęcej namoczonej w odrobinie słodkiego mleka
Podpuszczkę rozprowadzić z mlekiem i niech stoi dobę. Potem przecedzić i
wlać do niej zmieszane śmietanę i śmietankę i wymieszać razem a potem
pozostawić w chłodnym miejscu przez trzy doby. Przez ten czas nalezy kilak
razy dziennie smietany miesać a następnie jak zgęstnieje mocno odrobinę
posolic i wlaś do grubego worka płuciennego i powiesic tak by serwatka
ściiekała, oskrobując płutno łyżką. Gdy serwatka odejdzie płutno skrapiać
piwem żeby ser nabrał ostrości. Po dwóch - trzech tygodniach ser powinien
byc zupełnie wtwardy i nadawać sie do spożycia. Jest wyborny.
Pozdrawiam
--
____________________________________________
Our Knowledge Is Our Power
-=Elwood=-
|