Data: 2003-12-31 08:10:56
Temat: Re: Zolty ser ...
Od: "AJA" <a...@n...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jesli nigdy tego nie robiłeś to nie polecam. Aby zrobić żółty ser musisz
po
> pierwsze kupić podpuszczkę, utrzymywać określoną temperaturę mleka itp
(jak
> siępomylisz to wyjdzie ci grani i to niezbyt dobry ;(
Co to jest podpuszczka
A jednak bede prosil o porade jak taki ser zolty zrobic samemu.
> Narób sobie baiłego sera albo tzw Sera francuskiego śmietankowego
Co to jest ten ser francuski. jaki on jest. Moze nie jadlem nigdy
> Składniki:
> Dwa litry dobrej kwaśnej śmietany
> Tyle samo gęstej bardzo słodkiej śmietanki
> kawałek podpuszczki cielęcej namoczonej w odrobinie słodkiego mleka
> Podpuszczkę rozprowadzić z mlekiem i niech stoi dobę. Potem przecedzić i
> wlać do niej zmieszane śmietanę i śmietankę i wymieszać razem a potem
> pozostawić w chłodnym miejscu przez trzy doby. Przez ten czas nalezy kilak
> razy dziennie smietany miesać a następnie jak zgęstnieje mocno odrobinę
> posolic i wlaś do grubego worka płuciennego i powiesic tak by serwatka
> ściiekała, oskrobując płutno łyżką. Gdy serwatka odejdzie płutno skrapiać
> piwem żeby ser nabrał ostrości. Po dwóch - trzech tygodniach ser powinien
> byc zupełnie wtwardy i nadawać sie do spożycia. Jest wyborny.
To jakos mozna wyprobowac.
Pozdrawiam
AJA
|