Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "AJA" <a...@n...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zolty ser ...
Date: Wed, 31 Dec 2003 09:10:56 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 33
Message-ID: <bsu08g$jbv$1@inews.gazeta.pl>
References: <bss1bv$7t9$1@inews.gazeta.pl> <bss8nq$135$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.166.199
X-Trace: inews.gazeta.pl 1072858192 19839 212.244.166.199 (31 Dec 2003 08:09:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Dec 2003 08:09:52 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: aja74
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184958
Ukryj nagłówki
> Jesli nigdy tego nie robiłeś to nie polecam. Aby zrobić żółty ser musisz
po
> pierwsze kupić podpuszczkę, utrzymywać określoną temperaturę mleka itp
(jak
> siępomylisz to wyjdzie ci grani i to niezbyt dobry ;(
Co to jest podpuszczka
A jednak bede prosil o porade jak taki ser zolty zrobic samemu.
> Narób sobie baiłego sera albo tzw Sera francuskiego śmietankowego
Co to jest ten ser francuski. jaki on jest. Moze nie jadlem nigdy
> Składniki:
> Dwa litry dobrej kwaśnej śmietany
> Tyle samo gęstej bardzo słodkiej śmietanki
> kawałek podpuszczki cielęcej namoczonej w odrobinie słodkiego mleka
> Podpuszczkę rozprowadzić z mlekiem i niech stoi dobę. Potem przecedzić i
> wlać do niej zmieszane śmietanę i śmietankę i wymieszać razem a potem
> pozostawić w chłodnym miejscu przez trzy doby. Przez ten czas nalezy kilak
> razy dziennie smietany miesać a następnie jak zgęstnieje mocno odrobinę
> posolic i wlaś do grubego worka płuciennego i powiesic tak by serwatka
> ściiekała, oskrobując płutno łyżką. Gdy serwatka odejdzie płutno skrapiać
> piwem żeby ser nabrał ostrości. Po dwóch - trzech tygodniach ser powinien
> byc zupełnie wtwardy i nadawać sie do spożycia. Jest wyborny.
To jakos mozna wyprobowac.
Pozdrawiam
AJA
|