Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zrazy "radziwiłłowskie" - szukam przepisu
Date: Sun, 12 Mar 2006 12:00:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <dv0v2g$462$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dv0unc$2hr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: cpc116.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1142161296 4290 83.31.208.116 (12 Mar 2006 11:01:36
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Mar 2006 11:01:36 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.6 (Windows/20050716)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <dv0unc$2hr$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262800
Ukryj nagłówki
Magdalena W. napisał(a):
> Witajcie,
>
> czy zna ktoś z Was takie zrazy?? Moja Mama wymyśliła sobie, że zaskoczy
> gości wytworną potrawą, przepis (a razem z nim całą książkę kucharską)
> gdzieś zapodziała. Wiem jedynie, że są to zrazy z cielęciny,
> najprawdopobniej nadziewane również cielęciną - mieloną - i po uduszeniu
> podawane w wydrążonym bochnie chleba.
> Gdyby ktoś miał przepis i zechciał się podzielić, będę wdzięczna w imieniu
> Mamy :)
>
> Pozdrawiam
> Magdalena
>
>
znalazlem cos takiego na googlach...
w kazdym razie nietypowy jak na zrazy farsz...
Zrazy wołowe litewskie z razowcem
Przygotuj: 1,5 kilograma wołowiny bez kości, 2 cebule, 15 dekagramów
dobrego razowego chleba, 5 dekagramów suszonych prawdziwków, 2 marchewki
z rosołu, 1 jajko, 2-2,5 łyżki masła, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
sól, pieprz, 1/2 gałki muszkatołowej.
Jak to zrobić? - Kawałek miękkiej wołowiny pokroić na cienkie plastry,
zbić tłuczkiem, posolić, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut. 1
cebulę drobno poszatkować, lekko poddusić na 1 łyżce masła, dodać drobno
posiekane, wcześniej ugotowane prawdziwki, utarty na grubej tarce
razowiec i krótko podsmażyć, masę rozprowadzić rosołem, aby farsz stał
się soczysty, posolić, dodać jajko, tłuczony w moździerzu pieprz i
drobno posiekaną natkę pietruszki. Farsz układać na zrazach, zwinąć,
obwiązać nitką, oprószyć mąką. Przygotowane zrazy przełożyć do
emaliowanego rondla, na rozgrzane masło, dodać drobno posiekaną cebulę i
dusić od pokrywką na lekkim ogniu z obu stron, a gdy się zrumienią,
dodać 2 szklanki rosołu i dusić jeszcze 45 minut. Gotowe zrazy zalać
śmietaną i szybko doprowadzić do wrzenia.
|