Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zrobilabym pieczen... Re: Zrobilabym pieczen...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zrobilabym pieczen...

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zrobilabym pieczen...
Date: Fri, 18 Oct 2002 16:51:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1034952669 21616 217.97.83.169 (18 Oct 2002 14:51:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Oct 2002 14:51:09 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130567
Ukryj nagłówki



a...@p...onet.pl wrote:

> ... ale nie umiem :).
> Pomozcie, Kochani, jak to sie robi - cos prostego na poczatek, moze z karkowki?
> Bede Wam bardzo wdzieczna.
> AniaR


Pieczony schab karkowy jest całkiem smaczny i prosty do zrobienia.
Ja to robię tak:
Kupując mięso staram się, żeby kawałek "zwiastował", że nie jest zbyt
tłusty. Przy schabie karkowym jest dosyć trudno do końca to stwierdzić.
I najczęściej staram się, żeby ten kawałek cały nie ważył więcej
niż 1i1/2 kg. Po umyciu całe mięso nacieram mocno ziólkami (majeranek,
rozmaryn, ale można użyć po prostu takich jakie się lubi) solą i
posiekanym czosnkiem. Całość wkładam do pojemnika do pieczenia z
przykrywką i wkładam do lodówki na kilka (3-5) godzin. Ale może być
spokojnie do 10 godz, oczywiście pod warunkiem, że było świeże.
Po tym czasie na dno formy wlewam trochę wody i wkładam pod pokrywką do
piekarnika na dobry ogień, ale nie z tych najwyższych. Po ok 30-40 min
zdejmuję pokrywkę, sprawdzam czy nie trzeba dolać trochę wody i dodaję
trochę ognia. Od tego momentu zaglądam częściej i co jakiś czas podlewam
sosem z pieczenia i przewracam na drugą stronę. Jeśli mam w domu suszone
śliwki i przypomnę sobie o tym na czas, wrzucam pod koniec pieczenia
kilka; dla sosu i zapachu. Po następnych 20 min. wbijam długi widelec w
środek mięsa - jeśli wchodzi lekko, miękko i nie wypływa spod niego
różowy płyn, to znaczy że mięso jest upieczone.
Z każdym mięsem pieczonym jest tak, że nie można podać dokładnego czasu,
bo nie wiadomo z jak starej sztuki pochodziło. Tak więc to kwestia
wyczucia, intuicji a przede wszystkim praktyki. Na pewno lepiej jest nie
dopiec niż przepiec. ( Zawsze można potem dopiec, lub dodusić
pokrojony)Schab karkowy ma tłuste żyłki w środku, które się wytapiają w
czasie pieczenia i dają mięsu soczystość, nie pozwalają mu wyschnąć na wiór.
Mam nadzieję, że opisałam to wystarczająco starannie, żebyś mogła spróbować.
pozdr
ewa


Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.10 Joanna Duszczyńska
18.10 Joanna Michalska
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem