Data: 2003-07-10 11:41:57
Temat: Re: Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
Od: Ulka <u...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ciasto jest przepyszne, wiec zamieszczam cytat:
"Prosze bardzo - latwe, szybkie, pyszne ciasto owocowe.
115 gr masla
3/4 szklanki cukru + 1 lyzka
2 jajka
3/4 szklanki maki
3/4 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
(1 i 1/2 lyzeczki amerykanskiego)
1 szklanka grubo pokrojonych owocow, najlepiej mieszanych, np. morele i
maliny,brzoskwinie i czeresnie, sliwki i winogrona, itd. Jablka sa za
twarde,
powinnyto byc miekkie owoce.
Nagrzac piec do 180C/350F przez 15 minut. Srednia tortownice (21 cm) lub
zaroodporne szklane naczynie wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
buleczka. W mikserze ubic maslo 3 minuty. Dodac jajka, make, proszek,
ubic 3 minuty
(mozna dodac olejek smakowy, jak kto lubi). Wylac ciasto do formy,
posypac owoce
na wierzchu, dosc rowno. Owoce posypac 1 lyzka cukru. Piec godzine w
nagrzanym
piecu. Ostudzic 10 minut. Posypac troszke cukrem pudrem, podawac na
cieplo,
jak jest, albo z bita smietana czy z lodami.
Owoce posypane na wierzchu zatona, i ciasto, ktore pomiedzy nimi wyjdzie
na
wierzch, pokryje sie sliczna, brazowa skorka. Resztki ciasta mozna jesc
na
zimno, ale cieple jest lepsze.
Magdalena"
|