Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa Grochowa kto zna dobry przepis ??
Date: Mon, 22 Nov 2004 22:34:30 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <cntm9i$nq$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cnsr6n$97t$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: "@nn" <a...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: ava168.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1101159539 762 83.27.34.168 (22 Nov 2004 21:38:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Nov 2004 21:38:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222439
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krzysztof Dziekoński" <k...@t...pl> napisał w
wiadomości news:cnsr6n$97t$1@inews.gazeta.pl...
> Jak w temacie :)
>
> Z góry dziękuje
>
> --
> Pozdrawiam,
> Krzysztof
>
Hej!
30 dag grochu
30 dag boczku surowego wędzonego
laska dobrej kiełbaski
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziemniaków
masło
1 mała cebula
1 łyżka mąki
1-2 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz
Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej
wodzie. Gotować go w tej samej wodzie aż będzie miękki. W osobnym
garnku ugotować wywar z boczku i warzyw, pod koniec (jak się boczek
ugotuje) wrzucić kiełbaskę i pogotować jeszcze 10 minut. Groch
przetrzeć przez sito przelewając go przecedzonym wywarem. Wrzucić
ziemniaki i marchewkę z powrotem do zupy, resztę warzyw wyrzucić. Z
cebuli, masła (ok 2 łyżki) i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimną
wodą, dodać do zupy, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym
z solą i majerankiem. Włożyć pokrojone boczek i kiełbasę (boczek w
kostkę, kiełbasa w pół plasterki). Popieprzyć, jeśli trzeba dosolić i
jeść. Podawać z grzankami lub chlebem.
Według mnie bardzo ważny jest dodatek tego czosnku roztartego z solą i
majerankiem (1/2 łyżki majeranku, 2 bardzo drobno posiekane ząbki
czosnku, i ok. 1/2 łyżeczki soli utrzeć razem), wydaje mi się również
istotne żeby ten czosnek był posiekany a nie zgnieciony w prasce. Nie
pytaj dlaczego, bo tego nie wiem, ale zdarzyło mi się kiedyś sprasować
go w tym urządzeniu i grochówka smakowała inaczej niż zwykle...
Pozdrawiam i życzę smacznego
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
|