Data: 2006-11-07 13:44:48
Temat: Re: Zupa bambusowa z wieprzowiną...
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
richo nazca schrieb:
> Waldemar napisał(a):
>
>> no w końcu też używamy w kuchni sacharozy, chlorku sodu, a nawet
>> węglanu amonu i kwaśnego węglanu sodu. O kwasie askorbinowym nawet nie
>> ma co wspominać.
>
> Ja jednak wolę np. miód i grubą sól morską, a nie tablicę Mendelejewa ;)
>
ok. W miodzie jest sacharoza, w soli morskiej głównym składnikiem jest
chlorek sodu. Czyli przeproś się z Mendelejewem.
Glutaminian sodu może być jak najbardziej naturalnym składnikiem np.
sosu sojowego. Co nie przeszkadza temu, że coponiektórzy alergicznie na
niego reagują. Tak samo zresztą, jak na jod w soli morskiej (albo w
jodowanej przemysłowo).
Waldek
|