Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa chrzanowa - przetestowana!
Date: Thu, 10 Jan 2002 14:28:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <a1k558$aoq$1@news.tpi.pl>
References: <a1ib70$mpo$1@sunsite.icm.edu.pl> <a1jlrq$bqm$1@news.tpi.pl>
<a1jpuf$8nq$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1010669545 11034 217.97.24.161 (10 Jan 2002 13:32:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jan 2002 13:32:25 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Zupa chrzanowa - przetestowana!
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91126
Ukryj nagłówki
Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a1jpuf$8nq$...@s...icm.edu.pl...
> To ja tez poprosze sprawozdanie ;o) , poniewaz brzmi bardzo smakowicie
:o)))
>
To już. Zrobione i czeka na powrót bardziej owłosionej części rodziny ;-)
1 cebula
30 dag łososia wędzonego
1 jajko
łyżeczka przecieru pomidorowego
trochę wina wytrawnego albo półwytrawnego (z cztery pięć łyżek, nie za dużo
raczej)
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
pojemnik śmietany 18% (jakieś 250 ml) - jajko zagęszcza sos, można wtedy
dolac ciut więcej smietany, jesli sie ma ochotę
Cebulkę w kosteczke i podsmażyć na oleju albo oliwie, dorzucic małe kawałki
tuńczyka, podsmażyć. Zalac śmietana i chwile pogotować (w tym momencie
spróbowałam, ohydne było). Posolić, popieprzyć (białym albo czarnym, jak
wolisz), dodać wino i koncentrat i wymieszać. (spróbowałam, dużo lepsze).
Wbić jajko, szybko i dokładnie wymieszać. Sypnąc trochę gałki
muszkatułowej...
... i ostatecznie wyszło bardzo dobre :-)) Tylko buch na makaron.
wnioski ostateczne Wkn: łosoś ma tendencje do łamania sie na patelni na
malutkie kawałki - po czym sos wygląda trochę jak carbonara, ale inaczej
smakuje. Bez jajka i przecieru pomidorowego nie za bardzo mi podchodziło,
ale po dodaniu powyższych jestem usatysfakcjonowana.
Wkn
aha, najważniejsze, korzystałam z przepisów Monisiatko w połaczeniu z
przepisem Ani K.
|