Data: 2002-01-10 13:28:38
Temat: Re: Zupa chrzanowa - przetestowana!
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a1jpuf$8nq$...@s...icm.edu.pl...
> To ja tez poprosze sprawozdanie ;o) , poniewaz brzmi bardzo smakowicie
:o)))
>
To już. Zrobione i czeka na powrót bardziej owłosionej części rodziny ;-)
1 cebula
30 dag łososia wędzonego
1 jajko
łyżeczka przecieru pomidorowego
trochę wina wytrawnego albo półwytrawnego (z cztery pięć łyżek, nie za dużo
raczej)
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
pojemnik śmietany 18% (jakieś 250 ml) - jajko zagęszcza sos, można wtedy
dolac ciut więcej smietany, jesli sie ma ochotę
Cebulkę w kosteczke i podsmażyć na oleju albo oliwie, dorzucic małe kawałki
tuńczyka, podsmażyć. Zalac śmietana i chwile pogotować (w tym momencie
spróbowałam, ohydne było). Posolić, popieprzyć (białym albo czarnym, jak
wolisz), dodać wino i koncentrat i wymieszać. (spróbowałam, dużo lepsze).
Wbić jajko, szybko i dokładnie wymieszać. Sypnąc trochę gałki
muszkatułowej...
... i ostatecznie wyszło bardzo dobre :-)) Tylko buch na makaron.
wnioski ostateczne Wkn: łosoś ma tendencje do łamania sie na patelni na
malutkie kawałki - po czym sos wygląda trochę jak carbonara, ale inaczej
smakuje. Bez jajka i przecieru pomidorowego nie za bardzo mi podchodziło,
ale po dodaniu powyższych jestem usatysfakcjonowana.
Wkn
aha, najważniejsze, korzystałam z przepisów Monisiatko w połaczeniu z
przepisem Ani K.
|