Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa krem z pieczarek
Date: 17 Jan 2002 10:05:28 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 44
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1011258328 27960 192.168.240.245 (17 Jan 2002 09:05:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jan 2002 09:05:28 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.76.63.3, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92317
Ukryj nagłówki
>
>
> Dzidzior wrote:
> >
> > Mialabym ogromna prosbe o przepisy na zupe krem z pieczarek - zwlasza
> > wykonanie. W piatek bede miala waznego goscia i chcialabym go poczestowac
> > wlasnie taka zupa z groszkiem ptysiowym. W archiwum znalazlam link do
> > przepisu na Wirtualnej Kuchni Polskiej, ale wolalabym zrobic ja bez serow
> > (zwlaszcza plesniowych - nie kazdy lubi ).
> > Bede ogromnie wdzieczna.
> > Marta Siewior
>
>
>
> Krem pieczarkowy na 4 ososby
> 1/2 kg pieczarek
> 2 szklanki rosolu
> 1/2 szklanki smietanki kremowki
> 1 lyzka masla
> 1 zoltko
>
> W srednim garnku poddusic na masle pokrojone pieczarki, dodac rosol i
> dusic na malym ogniu 20 minut. Przelozyc do blendera. Kto nie ma
> blendera, moze przetrzec zupe przez sito. Zmielic na gladko, przelac do
> garnka, dodac smietanke, sol i pieprz, dusic piec minut mieszajac od
> czasu do czasu. Zdjac z ognia. Odlac troche zupy i pomieszac z zoltkiem.
> Wymieszac z reszta zupy, nie gotowac. Tuz przed podaniem odgrzac zupe
> prawie do wrzenia, ale nie calkiem, bo sie zoltko zwarzy. Podac z
> groszkiem ptysiowym. Zoltko daje bogatszy smak, ale mozna tez podac te
> zupe bez zoltka.
> Magdalena Bassett
Cześć, muszę koniecznie spróbować z żółtkiem - jeszcze nie robiłam, ja z kolei
dorzucam bulion grzybowy (najlepszy IMHO KNORR-a) i robię grzaneczki z bułki
smazone na masełku. W ogóle to ulubiona zupa mojego męża.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
PS. Przestrzegam przed ewentualnym zmieleniem pieczarek z mięsem z zupy -
zrobiłam raz i było niesmaczne. Za to mielę pieczarki razem z włoszczyzną. Dobre
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|