Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: bella <belunia@[usunxxx]autograf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa neapolitańska
Date: Wed, 24 Mar 2004 12:35:55 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 62
Message-ID: <c3rrb5$5ur$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <c3qbc2$qpj$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pd226.rzeszow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1080127654 6107 213.76.242.226 (24 Mar 2004 11:27:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Mar 2004 11:27:34 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <c3qbc2$qpj$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196087
Ukryj nagłówki
net2, 2004-03-23 22:50, wrote...
>> Witam wszystkich
>> Jestem tutaj nowa, więc proszę o wyrozumiałość i radę.
> google :archiwum grupy.
> było.
> ZygZag
To jest właśnie wyrozumiałość...
Witaj Joasiu!
Ja niedawno pytałam o tę zupkę, bo w googlach mnóstwo przepisów ale tak
naprawde nie wiadomo który wypróbowany i dobry.
Podam Ci przepis, który dostałam na grupie i wypróbowałam.
Zupa neapolitańska
1250 ml rosołu z kostki rosołowej,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
10 dag sera żółtego (parmezan),
4 żółtka,
1/4 l śmietany,
koper,
sól,
15 dag ugotowanego makaronu
lub grzanki
Masło stopić, dodać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę
rozprowadzając małą ilością zimnego rosołu, podprawić pozostałym rosołem
i zagotować . Ser
utrzeć na tarce i dodać mieszając do rosołu. Ściągnąć z ognia. Troszkę
ostudzić.
Żółtka rozbić ze śmietana, zaparzyć wrzącym rosołem nie przerywając
mieszania i połączyć z zupą.
Dodać umyty i drobno pokrojony koper, przyprawić do smaku solą. Podawać
z oddzielnie ugotowanym włoskim makaronem.
przepis pochodzi z : http://www.kuchnia.3miasto.pl/1944.htm
Nigdy nie jadłam tej zupki wcześniej. Córka jadła ją w szkolnej stołówce
i poprosiła o ugotowanie.
Podczas gotowania ja poprosiłam ją o doprawienie :)
Teraz powiem ci co moja córka zmodfikowała.
Powiedziała, że na stołówce Panie nie wrzucają sera do zupy ale trą na
tarce i każde dziecko nabiera sobie do talerza tyle ile chce. Zupka jest
gorąca, więc serek się szybko roztapia.
Aha ja tego serka więcej trę niz 10 dag i jeśli nie lubisz parmezanu
możesz wykorzystac inny.
Więc tak robimy. Ty zrobisz tak jak lubisz.
Wszystkim nam posmakowała.
Zyczę smacznego i nie zrażaj się do grupy..
Jest mnóstwo osób którzy chętnie pomagaja :)
--
pozdrawiam serdecznie
b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
|