Data: 2006-12-11 06:32:54
Temat: Re: Zupa rybna
Od: "flower" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos->
> >
> > Chodzi mi o karpia i konkretnie węgierską halasle. Ale nie jestem pewien
czy
> > to nie za wysokie progi, skoro nigdy nie filetowałem ryby.
>
> Halaszle, jak nazwa wskazuje ;-) to zupa rybacka, prosta, daje się do
> niej dzwonka, nie filety i przy jedzeniu pluje ośćmi.
> Ja nie dałbym jej na Wigilię ponieważ jest to w zasadzie posiłek
> jednodaniowy, ponadto winna być ostra i raczej nie pasuje do naszych
> potraw i tradycji wigilijnej.
Ja też nie daję, tylko robię przy okazji Wigilii, bo będą łby i kawałki
karpia, a ponadto 26 mam chrzciny, więc chętnym się to poda zamiast
otrzaskanego rosołu.
|