Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.i
cm.edu.pl!not-for-mail
From: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa serowa
Date: Tue, 30 Sep 2003 20:25:04 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 42
Message-ID: <blchq3$cme$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <bl8nek$4su$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<2...@k...dom.pl>
<blbe25$nl0$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<2...@k...dom.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179062041.chello.pl
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1064946307 13006 62.179.62.41 (30 Sep 2003 18:25:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Sep 2003 18:25:07 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174865
Ukryj nagłówki
>
> Mogłabyś dokładniej wytłumaczyć, na którym etapie, ile i w jakiej formie
> (rozp. najpierw w wodzie??) tej mąki dodać?
>
> Monika
Moniko
Przetestowałam ten sposób podczas robienia sosu beszamelowego. Kiedyś
zapomniałam dodać mąki i nie byłam w stanie rozpuścić sera. W przypadku
twojej zupy, chyba przed dodaniem sera. Muszę dopiero ją przetestować.
Może najpierw spróbować ser a jeśli się nie rozpuści to jednak dodać mąkę.
Jeśli chodzi o dodawanie mąki do płynów to też wypróbowałam wiele sposobów.
Zasmażanie z masłem, roztrzepanie z wodą. Jednak najlepszy wydaje mi się
sposób mojej teściowej. Mąkę na sitko i po trochu przesiewać bezpośrednio do
płynu, sosu czy ciasta. Potem wymieszać i znów dodać Nie robią się gródki o
ile nie dodamy na raz za dużo.
Jedyny problem z mąka jest taki, że po jej dodaniu, trzeba pilnować potrawy,
żeby się nie przypaliła.
Ja też nie jestem specjalnie dobrą kucharką, i dopiero się uczę. Choćby moje
pytanie dot. surówki z kapusty z dnia dzisiejszego albo zupy serowej. Może
najpierw przetestuję. Może też pomogłoby rozpuszczenie sera oddzielnie w
mleku, ( mimo, że nie ma mleka w przepisie)z odrobiną mąki i dodanie do
zupy. Ja zazwyczaj dodaję mleka do każdej zupy.
Pozdrawiam
Magdalena
>
|