Data: 2003-09-30 18:25:04
Temat: Re: Zupa serowa
Od: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Mogłabyś dokładniej wytłumaczyć, na którym etapie, ile i w jakiej formie
> (rozp. najpierw w wodzie??) tej mąki dodać?
>
> Monika
Moniko
Przetestowałam ten sposób podczas robienia sosu beszamelowego. Kiedyś
zapomniałam dodać mąki i nie byłam w stanie rozpuścić sera. W przypadku
twojej zupy, chyba przed dodaniem sera. Muszę dopiero ją przetestować.
Może najpierw spróbować ser a jeśli się nie rozpuści to jednak dodać mąkę.
Jeśli chodzi o dodawanie mąki do płynów to też wypróbowałam wiele sposobów.
Zasmażanie z masłem, roztrzepanie z wodą. Jednak najlepszy wydaje mi się
sposób mojej teściowej. Mąkę na sitko i po trochu przesiewać bezpośrednio do
płynu, sosu czy ciasta. Potem wymieszać i znów dodać Nie robią się gródki o
ile nie dodamy na raz za dużo.
Jedyny problem z mąka jest taki, że po jej dodaniu, trzeba pilnować potrawy,
żeby się nie przypaliła.
Ja też nie jestem specjalnie dobrą kucharką, i dopiero się uczę. Choćby moje
pytanie dot. surówki z kapusty z dnia dzisiejszego albo zupy serowej. Może
najpierw przetestuję. Może też pomogłoby rozpuszczenie sera oddzielnie w
mleku, ( mimo, że nie ma mleka w przepisie)z odrobiną mąki i dodanie do
zupy. Ja zazwyczaj dodaję mleka do każdej zupy.
Pozdrawiam
Magdalena
>
|