Data: 2007-06-15 18:12:40
Temat: Re: Zupa wiosenna
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett napisał(a):
> O ile wiem, gotujesz od lat, wiec nie opowiadaj. "Zaciagnac" zupe
> zoltkiem to znaczy dodac zoltko rozbeltane w malej ilosci zupy czy nawet
> wody i dodanc PO zagotowaniu zupy i zestawieniu z ognia. Juz wiecej nie
> gotowac! Myslalam, ze wiesz, jak sie zaciaga zoltkiem, inaczej od razu
> bym podala, w jaki sposob.
Ja jednak bym się upierała, żeby to żółtko w zupie 3 minuty pogotować z
powodu ew. salmonelli. Zwykle nie zaciągam żółtkiem, więc pewności nie
mam, czy można zrobić tak, żeby się nie ścięły w "normalnej" zupie, ale
pamiętam, że robiłam kiedyś taką-zupę krem ze szparagów, do którego się
dodawało 3 żółtka. Do rozbełtanych żółtek dodawałam odrobinę soli, łyżkę
śmietany i trochę gorącej zupy, a potem wlewałam to do gara i
zagotowywałam - nigdy się nie ścinały.
Pozdrawiam
Ewa
|