Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa z cukinii

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupa z cukinii

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 215


« poprzedni wątek następny wątek »

71. Data: 2014-10-08 18:28:07

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-10-08 17:51, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-05 21:55, Qrczak pisze:
>>
>>>> Kluczowym tu mogą być dwa zwroty: "zamówiłem kiedyś w knajpie" i
>>>> "wydaje się"
>>>>
>>>> Q
>>>
>>> Niestety, nie rozumiem zarzutu.
>>
>> Nie dziwi nic.
>>
>> Q
>
> Jak ja mam Ciebie zrozumieć skoro nawet Ty nie wiesz o co Ci chodzi...

Tobie wystarczy, że Ci się wydaje.
Tylko że (tu i teraz) tylko Tobie.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


72. Data: 2014-10-08 19:14:32

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-08 17:47, Trybun pisze:
>
> I tu wydaje się być pies pogrzebany - nie robimy (niektórzy z nas) tak
> jak smakuje a zupełnie bezmyślny sposób próbujemy naśladować w
> upodobaniach społeczeństwa które w tym temacie powinny od nas się
> uczyć. Dlaczego Anglik potrafi sprzedać światu m.in. faceta robiącego
> głupkowate miny, a my nawet swojej najlepszej w świecie kuchni...

Może dlatego, że za bardzo chcielibyśmy śrubować jej, tej kuchni,
zasady? Przyjmuje się między innymi to, co łatwe do zaimplementowania na
inny grunt. Sztywność nie robi dobrej reklamy.

>
> Zapytałem o sens tego miksowania i jak sama widzisz - nikt nie
> potrafił tego uzasadnić. Ikselka uzasadniła, ale to już nie była zupa
> z cukinii oparta na takich składnikach jak ta tytułowa.

Skoro nie widzisz tych uzasadnień, to trudno. Mam nadzieję, że
przynajmniej inni widzą więcej.
A może po prostu tylko prowokujesz?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


73. Data: 2014-10-08 19:15:17

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-08 17:48, Trybun pisze:
> W dniu 2014-10-05 21:53, Qrczak pisze:
>>
>> "Do niedawna" czyli do kiedy?
>> Mógłbyś doprecyzować: bliżej Dębskiego czy Monatowej?
>>
>> Q
>
> Do czasów gdy osobnicy typu Okrasa nie zaczęli kreować w mediach tej
> zapożyczanej od innych.

Okrasa to akurat promuje polską kuchnię.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


74. Data: 2014-10-08 20:26:11

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Trybun głosi:

> No tak, ale właścieie ile tych zup "na słodko" jest.

Zupa nic.

> Dlaczego Anglik potrafi sprzedać światu m.in. faceta robiącego
> głupkowate miny, a my nawet swojej najlepszej w świecie kuchni...

Wczoraj byłem u lekarza celem przedłużenia recepty dla starszej osoby
z rodziny. Te miny jakie robił w trakcie wypisywania, klepania czegoś
w komputerze, drukowania... ech, Anglik niech się schowa przy nim!
Marnuje się facet w przychodni -- tak pomyślałem.

A uprzedzali mnie, że pan doktor jest świr, jednak nie spodziewałem
się, że aż taki.

Jarek

--
Żył był Tutko Jan
zwyczajny profesor
doktor gerontolog żył
lat aż dziewięćdziesiąt

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


75. Data: 2014-10-10 12:31:00

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-08 19:14, FEniks pisze:
> W dniu 2014-10-08 17:47, Trybun pisze:
>>
>> I tu wydaje się być pies pogrzebany - nie robimy (niektórzy z nas)
>> tak jak smakuje a zupełnie bezmyślny sposób próbujemy naśladować w
>> upodobaniach społeczeństwa które w tym temacie powinny od nas się
>> uczyć. Dlaczego Anglik potrafi sprzedać światu m.in. faceta robiącego
>> głupkowate miny, a my nawet swojej najlepszej w świecie kuchni...
>
> Może dlatego, że za bardzo chcielibyśmy śrubować jej, tej kuchni,
> zasady? Przyjmuje się między innymi to, co łatwe do zaimplementowania
> na inny grunt. Sztywność nie robi dobrej reklamy.

Nasze chęci nie mają tu nic do rzeczy, w takiej Anglii czy w USA nikt
nie będzie promował, i nie promuje polskiego schabowego tak jak u nas
się promuje ich frytki z bułką z dodatkiem sosu pomidorowego. Dlaczego
tak się dzieje, dlaczego z takim entuzjazmem tzw celebryci w mediach
promują wszystko to co obce, a w USA czy Anglii nikt nie promuje
naszych, trudno odgadnąć,.. A może nie trudno, skoro baty Dzieci
Wrzesińskich rozumiemy, to dlaczego mamy nie rozumieć tego ordynarnego,
nachalnego medialnego wywyższania wartości z zagranicy a umniejszanie
tego co krajowe. Nawet z języka nas okradają.

>
>>
>> Zapytałem o sens tego miksowania i jak sama widzisz - nikt nie
>> potrafił tego uzasadnić. Ikselka uzasadniła, ale to już nie była zupa
>> z cukinii oparta na takich składnikach jak ta tytułowa.
>
> Skoro nie widzisz tych uzasadnień, to trudno. Mam nadzieję, że
> przynajmniej inni widzą więcej.
> A może po prostu tylko prowokujesz?
>
> Ewa
>

Nie widzę, tylko i tylko z tego powodu o to zapytałem.. Jednak coś jak
widać stoi na przeszkodzie aby uzyskał sensowną odpowiedź.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


76. Data: 2014-10-10 12:31:30

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-08 20:26, Jarosław Sokołowski pisze:
> Trybun głosi:
>
>> No tak, ale właścieie ile tych zup "na słodko" jest.
> Zupa nic.
>
>> Dlaczego Anglik potrafi sprzedać światu m.in. faceta robiącego
>> głupkowate miny, a my nawet swojej najlepszej w świecie kuchni...
> Wczoraj byłem u lekarza celem przedłużenia recepty dla starszej osoby
> z rodziny. Te miny jakie robił w trakcie wypisywania, klepania czegoś
> w komputerze, drukowania... ech, Anglik niech się schowa przy nim!
> Marnuje się facet w przychodni -- tak pomyślałem.
>
> A uprzedzali mnie, że pan doktor jest świr, jednak nie spodziewałem
> się, że aż taki.
>
> Jarek
>

Spróbuj sprzedać światu tego lekarza jako alternatywę dla Mr.Bean .

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


77. Data: 2014-10-10 12:31:52

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-08 18:08, bbjk pisze:
> W dniu 2014-10-08 17:48, Trybun pisze:
>
>>
>> Na pewno po tym "przefasowaniu" pozostają w zupie kawałki warzyw i inne
>> składniki.
>
> Nie, nie pozostają kawałki.
>
>> Po zmiksowaniu robi sie gładka papka, przybierająca jednolitą
>> barwę głównego składnika.
>> I tak na marginesie - o jakiej większości zup mówimy?
>
> Dać kilka przykładów?
> Proszę: zupa wątrobiana, zupa szparagowa, zupa kalafiorowa, z
> kalarepy, z kapusty brukselki, grochowa, z groszku zielonego, z białej
> fasoli, zupa pieczarkowa, zupa cebulowa, zupa rumfordzka, zupa
> pomidorowa, zupa rakowa, zupa z móżdżku, zupa Solferino, zupa
> chlebowa, zupa rybna puree... to przykłady z "Uniwersalnej książki
> kucharskiej" Marii Ochorowicz-Monatowej z 1926 r. Z
> Ćwierczakiewiczowej już nie chciało mi się wklepywać.

Weźmy np. tą pomidorową, czy cała jej zawartość jest "fasowana" czy
tylko pomidory? To samo dotyczy innych zup, przecierany jest tylko
główny składnik czy z całej jest robiona papka?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


78. Data: 2014-10-10 12:33:11

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-08 19:15, FEniks pisze:
> W dniu 2014-10-08 17:48, Trybun pisze:
>> W dniu 2014-10-05 21:53, Qrczak pisze:
>>>
>>> "Do niedawna" czyli do kiedy?
>>> Mógłbyś doprecyzować: bliżej Dębskiego czy Monatowej?
>>>
>>> Q
>>
>> Do czasów gdy osobnicy typu Okrasa nie zaczęli kreować w mediach tej
>> zapożyczanej od innych.
>
> Okrasa to akurat promuje polską kuchnię.
>
> Ewa

Tak, nałożenie na płat łososia kupki siana i podpalenie to rdzennie
polska kuchnia... :-(

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


79. Data: 2014-10-10 12:33:18

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-08 18:26, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-10-08 17:50, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
>> W dniu 2014-10-07 17:50, czeremcha pisze:
>>> A ja uważam, że warto być otwartym i nie negować różnych rzeczy "dla
>>> zasady".
>>>
>>> Ania
>>
>> Oczywiście, jak najbardziej, ale nie zapominajmy o swojej, narodowej
>> kuchni. Jest to wartość porównywalna z językiem. Dywersyjni kreatorzy
>> okradną nas z języka i kuchni, i co nam pozostanie?
>
> Przecinki?
>
> Q

Pytanie do czeremchy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


80. Data: 2014-10-10 12:33:27

Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-10-08 18:28, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-10-08 17:51, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
>> W dniu 2014-10-05 21:55, Qrczak pisze:
>>>
>>>>> Kluczowym tu mogą być dwa zwroty: "zamówiłem kiedyś w knajpie" i
>>>>> "wydaje się"
>>>>>
>>>>> Q
>>>>
>>>> Niestety, nie rozumiem zarzutu.
>>>
>>> Nie dziwi nic.
>>>
>>> Q
>>
>> Jak ja mam Ciebie zrozumieć skoro nawet Ty nie wiesz o co Ci chodzi...
>
> Tobie wystarczy, że Ci się wydaje.
> Tylko że (tu i teraz) tylko Tobie.
>
> Q

Jeszcze raz, konkretnie co mi zarzucasz?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 ... 20 ... 22


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

suszone jabłka
no ogórki na ostro a la ixełka
Słodka bzdura sponsorowana 3-|
CHILD RAPISTS William Korab, M. Kenneth Bien, Arthur Monty Ahalt & James J. Lombardi
cytryna skierniewicka karłowa Ponderosa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »