Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: hmmm <h...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupy latem
Date: Fri, 19 Jul 2002 11:15:16 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: h...@p...onet.pl@pf243.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <2...@4...com>
References: <ah71bp$4e2$1@news.tpi.pl>
Reply-To: h...@w...pl
NNTP-Posting-Host: pf243.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1027070036 24010 213.76.101.243 (19 Jul 2002 09:13:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jul 2002 09:13:56 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.91/32.564
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117367
Ukryj nagłówki
Thu, 18 Jul 2002 20:28:08 +0200, "Stanislaw" <t...@g...pl>
napisal/a:
>Przepraszam ze pytam!! Ale czesto gotuje rozmaite zupki ,zarowno te wiosenne
>letnie itp pomijajac caloroczne jak grochowy czy fasolowy.Latem mam jednak
>problem.Czesto zanim zostanie zjedzona to na biezaco ale jak chce nadmiar
>zostawic na potem to kwasnieje.Przeciez cieplej do lodowki i wloze!
>Czy jest na to sposob?
utensylia:
zlewik, koreczek i zimna woda.
proponowana kolejność:
1. odkręcenie kranu z "zimną" wodą na 3 minuty w celu pozbawienia jej
cudzysłowiu
2. zakręcenie kranu
3. ulokowanie garnuszka w zlewiku
4. ulokowanie koreczka w odpowiedniej dziurce
5. odkręcenie zimnej wody i puszczenie jej strumienia obok garnuszka.
6. zakręcenie kranu przed osiągnięciem przez wodę poziomu krytycznego
uwagi:
- woda lubi zaatakować wnętrze garnuszka - sugerowana ostrożność
(wiem o czym mówię, ostatnio mój pieczołowicie przygotowywany wywar
buraczany na chłodnik został rozcieńczony w stopniu uniemożliwiającym
spożycie... - zaczytałam się (ma się rozumieć w pl.rec.kuchnia -
off-line))
- garnuszek wypełniony śladową ilością pożywienia lubi dryfować, przez
co woda może zaatakować jego wnętrze (bo lubi, jak już wcześniej
wspomniałam) - sugerowana j.w. ostrożność
- sugerowane jest powtórzenie czynności 1-6 po osiągnięciu przez wodę
zbyt wysokiej temperatury (w przypadku powtórzenia należy dodatkowo
wykonać:
7. wyjęcie garnuszka
8. ekstrakcja koreczka (i chwila przerwy na pożegnanie wody - machamy,
machamy!)
- w sytuacjach ekstremalnych (brak zlewu, lub, co bardziej
prawdopodobne, brak koreczka, możemy posłużyć się stosownych rozmiarów
miską, eliminując punkty absurdalne)
hmmm
|