Data: 2006-04-15 04:56:05
Temat: Re: Żurek
Od: "UFOLudek" <p...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja polecam żur według Makłowicza -
http://www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/wedrowki/wedro
wka080.htm. Niestety nie
miałem czasu w tym roku na zrobienie zakwasu ale na "kupnym" zakwasie też
się udaje. Ja daję dwa rodzaje kiełbasy - białą i bydgoską lub polską. Dla
udziwnienia dodaję też sosu sojowego i nikt w rodzinie nie wie co ja takiego
dodaję, że jest taki smaczny. Oczywiście po dodaniu sosu sojowego to nie
jest już całkiem biały żur ale jak zakwas jest dobrze zrobiony to i bez sosu
sojowego nie będzie biały. Nie polecam wynalazków w rodzaju żurów w
plastykowych butelkach szczególnie o smakach "boczkowych" czy innych.
Najlepsze zakwasy to czyste "żury" w szklanych butelkach.
|