Data: 2002-07-07 22:45:04
Temat: Re: about absynt-calvados
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 07 Jul 2002 09:58:24 +0200, dawnakuchnia
<d...@p...onet.pl> wrote:
>Dwarazyka wrote:
>
>
>>>REMARK promowa^(3) CALVADOS
>>>
>> K-2
>czyli jabłecznik, który u nas jakoś niespecjalnie się przyjął
Pojecia mylisz - ani jablecznik, ani sie "nie przylal"... Jablecznik
jest to dwukrotnie fermentowany (druga, cicha fermentacja juz po
zabutelkowaniu) moszcz jablkowy. Nie przyjela sie jedynie nazwa - bo
dla snobow cydr brzmi madrzej...
A Calvados to destylat z przefermentowanego moszczu jablkowego
dojrzewany jak wszystkie porzadne destylaty surowe (poza Tequilla
oczywiscie, ta najlepsza jest prosto spod chlodnicy)...
--
Darek
|